• Image

Petje pomaga pri poporodni depresiji

Ob pojavu poporodne depresije si ženske lahko pomagajo s petjem v skupini s svojim dojenčkom, v družbi ostalih novopečenih mamic.  Kako vpliva petje na materinstvo so želeli raziskati v Centru za znanosti o javnem nastopanju (ang. Centre for Preformance Science)

FOTO: Freepik

V študiji, ki je bila v celoti objavljena v ang. British Journal of Psychiatry so pod drobnogled vzeli 130 mamic, ki so kazale milejše do srednje znake poporodne depresije in sicer v prvih 40 tednih njihovega materinstva. Udeleženke so razdelili v tri skupine. Prva skupna je bila deležne standardne nege po rojstvu otroka, v drugi skupini so bile mamice, ki so obiskovale kreativne delavnice, v tretji skupini pa so udeleženke deset tednov prihajale na delavnice petja skupaj z dojenčkom. Te mamice so se učile petja novih pesmi prav tako pa so ustvarjale svoje lastne pesmice o materinstvu in dojenčku.

Raziskovalci so odkrili, da se je stanje udeleženkam, ki so obiskovale delavnice petja močno izboljšalo. Izboljšanja pa niso opazili v ostalih dveh skupinah. Raziskovalci, tudi na osnovi preteklih raziskav, menijo da s petjem ljudje z depresijo lahko izrazijo svoja občutja in se sprostijo. »Poporodna depresija lahko izjemno izčrpa matere in njihove družine. Vendar naša raziskava kaže, da si lahko učinkovito pomagajo z nečim zelo enostavnim in dostopnim – petje skupaj z dojenčkom v skupini,« pove vodja študije Rosie Perkins.

VIR: alternativemedicine.news

PREBERITE SI TUDI : Za otroke: zvok, ki pomirja