• Image

Naravno odpravite akne

Akne so zelo pogost pojav in v večini primerov nadležne, zelo redko pa znak resnih težav. A tudi tiste »nadležne« lahko povzročajo čustveni stres in postopoma vplivajo na posameznikovo samozavest.

Akne se najbolj pogosto pojavijo na obrazu, po ramenih in zgornjem delu hrbta. Opišemo jih kot mozolji, črni ali beli ogrci. Nekoč je veljalo prepričanje, da akne nastanejo zaradi slabe higiene, vendar danes je dobro znano, da so posledica preveč aktivnih oljnih žlez in pretiranega izločanja sebuma, kar povzroči zamašitev por v katerih se zadržujejo različne bakterije – te pa povzročijo nastajanje mozoljev. Prav tako lahko akne nastanejo zaradi hormonskih sprememb (v adolescenci, zaradi sprememb menstrualnega cikla itn.).

FOTO: Freepik

Oljne žleze pa so lahko preveč aktivne tudi zaradi: – porušenega telesnega pH (bodisi preveč kislo, bodisi preveč bazično), – alergij, – izpostavljenosti onesnaženemu zraku, – genetskih vzrokov, – slabe prehrane, – stresa.

Kako se lotiti aken?

Vsekakor boljša preventiva kot zdravljenje z agresivnimi zdravili. Velja pravilo, če želite imeti lepo kožo, morate poskrbeti za to, kaj vnašate v telo. Spodaj so našteti naravni pripomočki za izboljšanje dobrega počutja in lahko pomagajo tudi pri lajšanju ali odpravljanju aken:

Ognjič (FOTO: Freepik)

Uživanje probiotikov (še posebno Lactobacillus acidophilus), ki bodo uravnali vaše črevesje s t.i. dobrimi bakterijami in zmanjšali neravnovesje.

Dodajanje antioksidantov (predvsem cinka) bo okrepilo imunski sistem. Predvsem pomanjkanje cinka se povezuje z nastankom aken.

Naravna mazila iz ognjiča bodo pomirila vnetje na koži, še pred nanosom mazila pa čiščenje kože z ohlajenim čajem iz ognjičevih cvetov.

Koloidno srebro deluje kot naravni antibiotik. Čiščenje kože z njim deluje tudi na akne.

Česnove kapsule prav tako krepijo imunski sistem in iz telesa pomagajo odpravljati različne bakterije, zato jih je dobro dodati kot dodatek k prehrani.

Poleg dodatkov k prehrani pa je potrebno spremeniti tudi način prehranjevanja, še posebno če je le-ta škodljiv: zmanjšati vnos škodljivih maščob, povečati vnos vlaknin in morda razmisliti o kuri z surovo prehrano.

VIR: alternativemedicine.news

Preberite tudi: Poletne kremice in nega kože