• Image

Naravna zelišča za lajšanje depresije in anksioznosti

Depresija in anksioznost se danes vse pogosteje pojavljata pri ljudeh. Na spletnem portalu alternativemedicine.news pišejo, da približno 85 odstotkov ljudi, ki se spoprijema z depresijo, trpi tudi za neko obliko anksioznosti. Medtem, ko 90 odstotkov posameznikov z anksioznostjo trpi tudi za depresijo. Glede na vedno bolj razširjeni stanji pri ljudeh, je dobro iskati naravne rešitve za spoprijemanje. Navajajo nekaj naravnih snovi in zelišč, ki delujejo kot antidepresiv:

5-hidroksitriptofan ali 5-htp, poznan tudi kot oxitriptan za katerega so študije pokazale, da je bolj učinkovit in varen pri zdravljenju depresije kot antidepresivi. 5-htp je namreč snov, ki se naravno pojavlja v telesu in pomembno sodeluje pri gradnji nevrotransmiterja serotonina. Pri analizi neke študije so celo ugotovili, da se njegova učinkovitost lahko primerja z tricikličnimi antidepresivi. Raziskali pa so tudi, da učinkovito pomaga ljudem s paničnimi napadi, in sicer tako, da zmanjša reakcijo na dogodek, ki sproži napad panike.

Lavender je zelišče, ki ima zelo velik potencial pri lajšanju anksioznih motenj. Tudi njegov vpliv so raziskali s študijo, ki je trajala šest tednov in v katero so vključili ljudi z generalizirano anksiozno motnjio (GAD). Lavenderjeve kapsule so primerjali z benzodiazepinom Lorazepamom. Čeprav sta oboji pomagali pri anksioznosti pa se je lavender izkazal za varnejšega, prijaznejšega in ni povzročal odvisnosti. Zelo dobre rezultete pa je pokazalo tudi lavandrino olje.

Probiotiki se nasplošno sicer ne uporabljajo kot dodatek pri lajšanju duševnih stanj. Kljub temu pa je neka študija odkrila, da lahko uživanje probiotikov, kot dodatek v prehrani, izboljša razpoloženje posameznikov z depresijo.

Rožni koren –  tudi ta rastlina se je izkazala kot odličen naravni antidepresiv, ki deluje neposredno: pomiri in napolni z energijo. Lajša stres, izboljšuje počutje in pomaga pri psiho-fizični utrujenosti.

Žafran – tudi ta rastlina se je v številnih raziskavah pokazala za odličen naravni in varni antidepresiv. Žafran pa so testirali tudi na otrocih z mešano anksiozno-depresivno motnjo (MADD). Izvleček te dragocene rastilne so udeleženci jemali 2-krat na dan, in sicer osem tednov in ugotovili so, da je deloval tako na depresijo kot anksioznost, panične napade in socialno fobijo.

VIR: alternativemedicine.news