• Image
  • Image

Kdaj je depilacija »naravna«?

Poletje, morje, sonce, kopalke in razgaljene nogice. Ženske iščemo rešitve: kako čim hitreje, čim manj boleče in čim dlje ostati brez dlačic na najbolj izpostavljenih delih telesa. V pričujočem prispevku pa bomo pozornost namenili tudi temu, kako čim bolj naravno in za telo čim manj škodljivo odstraniti dlačice.

V Eko-kozmetičnem salonu smo dobili nekaj namigov, kako se tega lotiti. Seveda vsi nasveti veljajo za zdravo kožo. Vsaka metoda pa ima seveda svoje pluse in minuse. Doma najpogosteje posežemo po britvici, tisti bolj napredni pa se lotijo celo priprave domačega voska.

Domača depilacija: prednosti in slabosti

Depilacija nog

Za klasično domačo depilacijo običajno uporabimo kreme in preparate, ki jih kupimo na trgovinskih policah. A dobro se je zavedati, da vse kreme namenjene odstranjevanju dlačic vsebujejo kemične sestavine, ki razgradijo dlačico. »Že to nam pove, da za kožo niso nič kaj prijazne. Uničujejo zaščitni mastno-kisli plašč kože, zato se zelo pogosto koža odzove s srbečico, ekcemi ali celo alergijo. Tovrstni način odstranjevanja dlačic je zato absolutno, do kože, zelo agresiven in neprijazen in bi se ji morali izogibati.« pravijo v Eko-kozmetičnem salonu. Žal to velja za vse depilacijske kreme, saj sicer ne bi služile svojemu namenu – razgradnji dlačic. Skoraj nemogoče je najti depilacijsko kremo, ki nebi imela škodljivega vpliva na kožo, zato je odgovor zelo enostaven: izogibati se je potrebno vseh depilacijskih krem. A vseeno, če se odločite za povsem domačo depilacijo, je prednost vsekakor prihranek časa in denarja, saj lahko vse opravite doma. »Slabosti pa je več:  pri uporabi britvice se zelo pogosto pojavljajo vreznine, ko si nehote poškodujemo kožo, dlačice se po britju zelo okrepijo, postanejo trše in bolj goste, postopek je potrebno ponavljati zelo pogosto; voskanje doma pa lahko privede do podplutb in drugih poškodb kože zaradi nepravilne tehnike depiliranja.« razlagajo v eko-kozmetičnem salonu.

NARAVNI (PROFESIONALNI) POSTOPKI DEPILACIJE

V salonih se veliko poslužujejo odstranjevanja dlačic z voskom oz. smolo. A večinoma voski niso naravni. »Če želimo 100 odstotno naravno depilacijo, se je najprej potrebno informirati o sestavi voska. Voski, ki so naravni, so običajno narejeni iz rastlinskih smol ali čebeljega voska. Sladkorna depilacija pa se izvaja s sladkornim voskom, ki je narejen le iz sladkorja in vode. Velikokrat pa so voski narejeni na bazi parafina, ki je narejen iz nafte. V naravni kozmetiki je zato prepovedan oziroma se ga izogibamo, kolikor se le da. Voski narejeni iz izključno naravnih sestavin pa so za kožo popolnoma neškodljivi in varni.« pravijo v eko-salonu.

Na plaži

Kaj pa prednosti in slabosti tovrstnega odstranjevanja dlačic? Pri odstranjevanju dlačic z voskom je edina slabost, da postopek ni popolnoma neboleč. Zato ga nekateri bolje, drugi slabše prenašajo. To je tudi največkrat razlog, zakaj se nekateri ne poslužujejo voskanja. Vsekakor pa je prednost, da po voskanju dlačice ne zrastejo nazaj celo po nekaj tednov in pri rednih depiliranjih postanejo vse redkejše in tanjše.

Trajne depilacije

»Največkrat je v ta namen uporabljeno lasersko odstranjevanje dlačic, ki pa ni absolutno uspešno. Odstrani večino dlačic, zelo redko pa vse. Slabost je, da to sodi med dražje postopke odstranjevanja, ki pa ima lahko tudi nekatere neželene stranske učinke. Niso redke kožne spremembe oz. trajne poškodbe kože, kot na primer hiperpigmentacije in tudi brazgotine. Zato je vsekakor nujno potrebno, da se pred  posegom dobro informiramo in postopek zaupamo le strokovnjakom.« zaključujejo v eko-salonu.

Članek je informativne narave in ne nadomešča nasvet strokovnjaka in/ali zdravnika

http://www.ekozmeticnisalon.si/si/