• Image
  • Image

Akupunktura lajša kolike pri dojenčkih

Rezultati testiranja, ki jih je opravila skupina Švedskih znanstvenikov, so pokazali da akupunktura lahko pomaga pri dojenčkih, ki imajo kolike, pišejo na portalu alternativemedicine.news. Akupunktura se je izkazala za učinkovito pomoč še posebej, ko metode konvencionalne medicine niso delovale.

Raziskovalci so v študijo vključili zdrave dojenčke med drugim in osmim tednom starosti, za katere so novopečene mamice poročale, da jokajo več kot tri ure dnevno, in sicer vsaj tri dni v istem tednu. V materini in otrokovi prehrani ni bilo proteinov kravjega mleka, ki pospešuje kolike.

Pri testiranju so 98 dojenčkom naredili 4 akupunkturne terapije v dveh tednih, medtem ko 49 dojenčkov ni bilo deležno nobenega zdravljenja. Akupunktura je bila izvedena milo, potekala je krajši čas in z le nekaj akupunkturnimi iglicami s plitvim vstavljanjem, kot je to običajna praksa pri akupunkturistih, ki so specializirani za delo z dojenčki in otroki. Učinkovitost zdravljenja je bila merjena s časom, ki ga je dojenček prejokal in so ga starši zapisovali v dnevnik. Za nepristranskost rezultatov pa je ekipa raziskovalcev poskrbela tako, da starši niso vedeli ali je njihov dojenček v skupini, kjer se izvaja akupunktura ali v skupini, ki ni prejela nobenega zdravljenja.

Odzivi dojenčkov pozitivni

Zaključek je pokazal 41 odstotno zmanjšanje časa jokanja pri dojenčkih, ki so prejeli akupunkturo v primerjavi s 33 odstotki s skupino, ki ni prejela akupunkture. Med dojenčki brez pomoči akupunkture je kar 65 odstotkov ostalo s kolikami, medtem ko je bilo tistih, ki so šli skozi akupunkturo le še 38 odstotkov. Ta odziv dojenčkov kaže, da je dobro preizkusiti akupunkturo kot pomoč za lajšanje kolik.

Danes sicer že pokojni Dr. George Lewith, profesor iz univerze Southamptom, ki je bil znan po tem, da je rad raziskoval učinke alternativne medicine, je povedal, da je bila ta študija sicer majhna, da bi zares lahko podali konkretne in merljive rezultate, a je hkrati dodal da tudi konvencionalna medicina ne pozna dokazano učinkovitega zdravljenja kolik pri dojenčkih. »Lahko bi razglabljali, katera metoda ima pravzaprav več dokazov o učinkovitosti – akupunktura ali prakse konvencionalne medicine,« pove profesor.

VIR: www.alternativemedicine.news