Kava – kako jo še lahko uporabimo?
Kava – kako jo še lahko uporabimo?

Kava. O njej se veliko piše, raziskuje. Enkrat je zdrava, spet drugič ne. Kaj je res in kaj ne? Vsak organizem »ve« po svoje. Danes bomo predstavili nekaj drugačnega – kava za zunanjo uporabo. Kava je namreč bogat vir antioksidantov in hranil in od njih imajo lahko korist naši lasje in koža. Uporabimo jo lahko za piling kože, odpravljanje aken in za vzpostavljanje Ph ravnovesja kože in lasišča.

FOTO: Freepik

Kako torej lahko uporabimo kavo za nego kože, obraza in las?

OBRAZ

Drobni ostanki zrnc, ki se ustvarijo pri mletju kave so naravnost idealna za piling. Ti se v vodi namreč ne razgradijo in S pripravkom za piling lahko učinkovito odstranimo odmrle celice na koži. V študiji iz leta 2013 so C. Magnani, Isaac Correa in Salgadoa pod drobnogled vzeli kavna zrna in njihovo potencialno uporabo v kozmetični industriji. Ugotovili so, da kava lahko pomaga do bolj mladostne kože. Kislina v kavi in njeni antioksidanti naj bi povečevali proizvodnjo kolagena v koži in s tem preprečevali prezgodnje staranje kože. Kavna kislina pa naj bi imela tudi antimikrobno delovanje, kar pomeni da kožo varuje pred različnimi bakterijami. Zato je kavni piling zelo primeren tudi za aknasto kožo.

PODOČNJAKI

Kava nas poživi, če jo zaužijemo. Podoben učinek pa ima tudi na koži, zato je dobra pri odpravljanju podočnjakov. Ta namreč spodbudi prekrvavitev na področju pod očmi in razširi krvne žilice, oteklina pa uplahne. Pod oči tako lahko nežno položimo blazinice pomočene v kavo. Seveda pazimo, da kava ni vrela oz. da je primerne temperature, saj bi nasprotno lahko naredili več škode kot koristi. Prav tako pazimo, da kava ne pride v oči.

CELULIT

Po podatkih nekaterih študij naj bi kava pomagala tudi pri odpravljanju celulita. Študij je sicer malo, a vendar poskusiti ni greh, pravijo. Pripravek iz sveže mlete kave uporabimo za piling kože, ki pomaga pospešiti krvni obtok in odpraviti odmrle celice iz kože. Rezultat naj bi bila bolj gladka in sijoča koža

LASJE

Zaradi vsebnosti kisline je kava idealna za vzpostavljanje pH ravnovesja lasišča. Pozitivne učinke umivanja s kavo naj bi imeli predvsem posamezniki, ki imajo težave z izpadanjem las. Od kave pa imajo lahko korist tudi temnolaske, ki lahko svoj sijaj las poudarijo prav s pripravkom iz kave. Po umivanju enostavno nanesemo kavo na lase (kot balzam) in speremo.

VIR: medicalnewstoday.com

 

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , ,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja