Ko se v življenju zatakne in ne znamo več naprej – svetuje Jana Pristovšek
Ko se v življenju zatakne in ne znamo več naprej – svetuje Jana Pristovšek

Slepa ulica je verjetno zelo primerna prispodoba za stanje, v katerem se znajde človek, ko ne obvladuje več vsakdanjega stresa, ne ve več kam in kako naprej v življenju. Ko se nam zdi, da ne zmoremo več vsakdanjega življenja, ko se znajdemo v zapleteni odnosih izgubimo službo, ko trpimo zaradi osamljenosti, strahu itn. Prevzamejo nas čustva, ki nam jemljejo moč in energijo in zdi se nam, da naše življenje ni več pod kontrolo. Kako si pomagati, kaj storiti, kako naprej? Pogovarjali smo se z Jano Pristovšek, medicinsko sestro po izobrazbi, ki pa že vrsto let pomaga ljudem v stiski s pomočjo BEAM metode, ki jo je razvila sama. Jana je tudi avtorica knjig Čarobni odnos in 8 moških – zakaj pa ne?

Jana Pristovšek (FOTO: Primož Kranjc)

»Ljudje skrbimo za svojo zunanjost. Radi smo čisti, lepo oblečeni, imamo urejene nohte, lepo frizuro itn. Hodimo v fitnes, da si izklesamo telo, pred vsakim poletjem mrzlično hujšamo. Vse to vidimo, vse to lahko ocenimo. Premalo pozornosti pa posvečamo temu, da bi morali skrbeti tudi za naše nevidno telo. To je bioenergija, ki jo oddajamo, to je življenjska energija, ki nam daje moč, elan, dviguje razpoloženje, zdravje,« pripoveduje Jana. Naše nevidno telo so naše misli, čustveni naboji bolečih spominov, naša čustva, ki imajo svoj čustveni naboj in vse to določa naše reakcije. »V nas se nabirajo od ranega otroštva in lahko šele čez več let povzročijo neustrezno reakcijo. Takrat običajno odreagiramo preburno, preveč čustveno, neustrezno, lahko smo prepasivni ali preveč potrpežljivi v upanju, da bo minilo. Namen vsake reakcije je rešitev problema, razbremenitev stiske, ureditev odnosov, boljše počutje in zdravje. Tu pa pride, zaradi premočnih in neobvladljivih nakopičenih energij, do neustreznega reagiranja. Navzven ali navznoter. Užaljenost, pasivna agresija, »drama queen«, kričanje, obtoževanje, grožnje, celo fizično nasilje ali vse več in več misli v glavi, različni scenariji ogroženosti, skrb, selektivna zaznava odobravanja okolice, potenciranje svojih slabosti, občutkov krivde, nezadostnosti, neustreznosti itn. posledično pripelje do psihosomatskih obolenj,« opisuje avtorica BEAM metode Jana Pristovšek.

Kaj je BEAM metoda?

Bioenergijska emotivno aktivna maturacija (BEAM) je proces, kjer s pomočjo bioenergije in posebnega postopka pridemo do vzroka problema in ga ciljano nevtraliziramo ali spremenimo v višjo frekvenco energije. Bioenergija oz. univerzalna energija, ki je prisotna vse okoli nas, je lahko energija nizke frekvence ali visoke. Jana Pristovšek razlaga, da so toni nizkih frekvenc težki, dlje časa lebdijo v zraku, so dolgi, polni. Toni visokih frekvenc so lahki, hitri, zračni, so tu in že jih več ni.. Žalost, jeza, nevoščljivost, zavist, strah, sram, ljubosumnost, skrbi so energije nizkih frekvenc. Veselje, zadovoljstvo, sreča, dobrota, ljubeznivost, razumevanje so energije visokih frekvenc. So lahke in zračne in taki smo tudi mi. Nič se nam ne zdi nemogoče, letimo, lahko naredimo tisoč stvari. A tudi hitreje izginejo, saj energija nizkih frekvenc izrine energijo visokih frekvenc. Z BEAM metodo uravnovesimo te energije v nas. Tako lahko ciljano povečujemo svojo samopodobo, se znebimo neustreznih občutkov krivde, neustreznega strahu, ponovno se povežemo s seboj in občutimo moč, ki je v nas, s katero smo kos vsakodnevnim zahtevam.»

FOTO: Freepik

Občutek manjvrednosti, nastane že v otroštvu in se z vsakim ponižanje krepi in dokazuje. Kasneje, ne glede na uspehe, ki jih ljudje dosežejo, ta občutek še vedno ostaja in ni nič manjši. Ljudje zato tekmujejo med seboj in s sorodniki (tašče s snahami za pozornost sina oz. moža, sorojenci med seboj, svakinja s svakinjo, sodelavci z oblekami, dopusti, avtomobili, sosednje s svojimi hišami in še in še…), vse zato, da bi občutek »nisem dovolj dober« za trenutek izginil,« pove Jana.

FOTO: Freepik

Ljudje pomoč poiščejo običajno takrat, ko je nezadovoljstvo že zelo veliko in notranja bolečina huda. BEAM proces z Jano poteka v povsem sproščenem okolju. »V delni sproščenosti um utišamo do te mere, da čustva lahko pridejo na dan. Počutje pogosto opisujemo z besedami: »Tako polno glavo imam, da mi jo bo razneslo, kot da imam skalo v prsih, cmok imam v grlu …« in točno to poiščemo in odpravimo. »Moje srce je ranjeno in žalostno,«  in ga s pomočjo vizualizacije gremo pozdraviti in osrečiti. »Čisto izgubljen/a sem v življenju.« S pomočjo notranjega otroka vzpostavimo ponoven stik s seboj in ta občutek izgine. Navadno sta za to potrebna dva tretmaja po eno uro. Oseba naučene procese dnevno ponavlja sama. Svojih čustev se ne boji več in zato si upa začutiti in ni potrebe po potlačitvi. Pripravljena se je soočiti s svojim strahom, ki ji ne koristi, ampak jo ustavlja in hromi, nauči se odpravljati jezo, brez da bi škodila sebi ali drugim, poiščeva še vedno boleče spomine in bolečo energijo odpraviva, sproti se krepi zaupanje vase in v življenje in sposobna je vsakodnevni stres sproti odpravljati. Vedno gre samo toliko, kolikor je oseba pripravljena. Za to je potreben čas, zato se srečujeva dvakrat mesečno po pol ure, da predelava probleme, ki jih oseba sama v dveh tednih ni uspela dokončno predelati sama. S tem napreduje iz meseca v mesec in v tem času presenečena opazi, kako so se izboljšali odnosi, kako lažje, učinkoviteje in ustrezneje rešuje probleme. Kos je vsakodnevnemu stresu, zato ni potrebe po velikih količinah adrenalina in kortizola, ki škodita imunskemu sistemu, delata gube, zahtevata tolažbo z ogljikovimi hidrati, manj je prostih radikalov, ki pospešujejo razvoj ali izbruh psihosomatskih bolezni. BEAM metoda je hitra, rezultati se pokažejo že po prvem tretmaju. Najpomembneje pa je, da dobijo ljudje orodje, s katerim si kadarkoli v življenju lahko pomagajo sami, ko presodijo, da jim neko čustvo v življenju ovira oz. jim škoduje,« zaključi Jana.

Proces je zaradi nejasnosti reagiranja na vizualizacijo odsvetovan ljudem s psihotično motnjo.

V kolikor potrebujete pomoč, Jano Pristovšek najdete na spletni strani:

http://studio-heliantha.si/

ali skupini FB Čarobni odnos:

https://www.facebook.com/groups/284418758634464/

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , ,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja