“Večna” mladost in Yin energija
“Večna” mladost in Yin energija

V prispevku se ukvarjamo z »večno« mladostjo in yin energijo. Kaj nas torej lahko ohranja pomlajene, vitalne, lepe in zdrave? Starodavni modreci in vzhodnjaške kulture so nekoč že znale prodreti v to skrivnost.

Po Tradicionalni Kitajski medicini je proces staranja povezan z (ne)ravnovesjem jin in yang energije v telesu. Pravijo, da pri pospešenem staranju yang energija »poje« yin energijo. Torej, preprosto bi lahko rekli, da je v telesu preveč yang – moške energije in premalo yin – ženske energije. Ogenj tako pogasi globljo esenco našega bitja, kar se kaže v pospešenem procesu staranja.

Zlato pravilo pomlajevanja

Če se želimo pomladiti ali ohraniti mladosten videz, velja pravilo: ohranjajte dovolj visoko raven yin energije v telesu oz. pravilno ravnovesje med yang in yin energijo. Žal pa danes živimo v takšnem svetu, ki temelji na zapostavljanju in celo uničevanju yin energije. Stres, hiter tempo življenja, onesnaženost zraka in hrane itn. Posledica tega je, da se slej kot prej pojavijo zdravstvene težave (težave s spanjem, vnetja v telesu, motnje v delovanju živčnega, hormonalnega in imunskega sistema itn.). Tradicionalna kitajska medicina bolezni kot sta denimo Parkinsonova ali multiple skleroza vidijo kot pospešeno izgubljanje yin energije v telesu. A na zahodu je »deficit yin energije« slabo poznan in še slabše sprejet. Vendar se ravno tu skriva odgovor na vprašanje, kako ohraniti zdravje, vitalnost in dobro počutje. Konvencionalna medicina na zahodu se tako staranja običajno loteva zgolj s hormonskimi tableti oz. dodatki, vendar do upada ali nepravilnega delovanja hormonov pride ravno zaradi deficita yin energije. Z uravnavanjem yin energije bomo torej dosegli boljše počutje in vitalnost. Z uravnavanjem yin energije se nam bo endokrini sistem začel sam uravnavati in sprožil se bo proces samozdravljenja.

Krepitev yin energije

Pomanjkanje yin energije v telesu se kaže kot pretirana žeja in suha usta, lahko tudi kot zaprtje, premalo odvajanja vode, notranji nemir, tesnoba, tudi rahlo povišana telesna temperatura, utrujenost, kožne spremembe, nespečnost itn. Prvi korak pri krepitvi yin energije je seveda uživanje zdrave, ekološko pridelane hrane in tiste, ki podpira yin. Na spletni strani Naturalnews.com navajajo proso, ječmen, črni fižol, mung fižol, ohrovt, melone, borovnice, morske alge kot hrano z veliko te energije. Hrana z yin energijo nas torej ohlaja medtem, ko nas yang hrana ogreva. Yin hrana koži daje vlago ter spodbuja pretok telesnih tekočin. Veliko yin energije naj bi imela tudi bela hrana kot na primer riž in tofu.  Za krepitev yin energije se priporoča tudi izvajanja vaj kot je tai chi, yin yoga in določeni yoga položaji ter sprostitvena in pomirjujoča glasba.

Članek je informativne narave in ne nadomešča strokovno mnenje strokovnjaka oz. ustreznega zdravnika.

VIR: livestrong.com in naturalnews.com

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , ,