INTERVJU: Zdravljenje odnosov s spolno energijo
INTERVJU: Zdravljenje odnosov s spolno energijo

Odnosi med ženskami in moškimi so danes vse prej kot harmonični. Zdi se, da je neravnovesje vse večje. Ali ženska ponovno prebuja dolgo časa zatirane ženske moči? Moški stojijo in čakajo, ne vedo kaj bi. Oboji pa želimo harmonijo. Ključ se skriva v uravnovešanju spolne energije. O njej smo govorili s Špelo Gornik, predavateljico, poznavalko starodavnih vzhodnjaških modrosti o spolni energiji, dipl. sinologinjo in voditeljico delavnic zdravljenja s seksualno energijo, ki potuje in predava po celem svetu.

Love

Špela, greva na bistvo, kaj bi povedali o spolni energiji na »modernem« zahodu?

V zahodni družbi se je skozi čas oblikovala močna težnja po izoblikovanju stanovitnega značaja. Kar je seveda ubijalec libida, saj z iskanjem stanovitnosti in udobnosti, okoli sebe naredimo oklep, s katerim se sicer zavarujemo pred zunanjimi nevarnostmi, toda na ta način zatremo svoj libido. Zakaj smo tako neobčutljivi? Življenje vendarle moramo začutiti, saj je polno barv, ki jih je lepo zaznavati. Prav tako se je v zahodnem svetu jasno izoblikoval moško – ženski dualizem, kjer so ženski pol ovrednotili kot šibkejši. Hierarhija spolov se kaže tudi pri razločevanju ženskih in moških lastnosti – ženski seksualnosti se tako še dandanes pripisuje pasivnost, hlad, jalavost…

Pa starodavni vzhod?

Starodavne kitajske modrosti govorijo o delovanju yin (ženske energije) in yang (moške energije) kot vzajemno dopolnjujoče. Ženska spolna moč prekaša moško, saj kot voda pogasi ogenj. Ni zakonov in ni absolutnih principov in pravil. V ospredju je opazovanje organskih odnosov. Spolnost je manjše poželenje, ki se mora prilagajati višjemu poželenju- ritualnosti. Z obredi se časti medsebojni odnos yina in yanga, ženske in moškega, ki sta morala delovati vzajemno dopolnjujoče.

Špela Gornik, voditeljica delavnic zdravljenja s spolno energijo

Velja poudariti, da se na vzhodu, na Kitajskem, abstinenca od spolnosti ni obravnavala kot krepostna, temveč je bila krepostna sočlovečnost, spoštovanje ter cenjenje obrednosti. Prav tako na Kitajskem spolnost ni imela grešne konotacije, kot npr. na zahodu, kjer je imela zgolj reproduktivno funkcijo in so bili spolni organi povezani s sramom in nesnago.

Dejstvo je, da na naše dojemanje spolnosti danes močno vpliva naša zgodovina, družba, otroštvo in izkušnje, ki smo jih pridobili tekom življenja.

Katera je največja razlika med dojemanjem spolnosti na zahodu in vzhodu?

Ker na zahodu živimo rutinsko in po pravilih, se to odraža na naši spolnosti, ki izgublja čar. Največja razlika med zahodnim pogledom na spolnost in staro-kitajskim je vsekakor ta, da smo pri nas pri doživljanju spolnosti usmerjeni navzven, na hiter, kratek orgazmični užitek, pri katerem se energija izloči in nekontrolirano izgubi v prazno. Ker na spolnost gledamo kot na šport, kot ga vsakodnevno videvamo v holywoodskih filmih, kjer gre npr. Robert De Niro pri 70+ na absolventski izlet nabirat črtice, si ne znamo postaviti zdravih temeljev.  Starodavna kitajska modrost pa govori o usmerjanju spolne energije navznoter. Kar je zelo pomembno predvsem za moške. Starodavna kitajska znanja namreč zelo poudarjajo pomembnost nadziranja izliva pri moškem in predvsem to, da nima prekomernih izlivov. Za razliko od naše današnje zahodne družbe, ki na to gleda povsem obratno. Žal je tako, da je danes ta naravnanost prodrla tudi na Kitajsko, zato se je ohranilo zelo malo te starodavne modrosti.

Sicer pa se je ohranilo mnogo starodavnih tehnik, ki učijo o tem, kako svojo spolno energijo usmerjati tako, da se ne izgubi, ampak kroži po telesu in pomaga pri ohranjanju vitalnosti naših organov in telesa. Pravzaprav gre za transformacijo t.i. »jinga«, esence. Na višji stopnji obstaja še transformacija oziroma usmeritev te energije v »shen«, to je duhovno zavest. Če je spolna energija podlaga vseh drugih, zakaj je ne bi oplemenitili in z njo dosegli napredek v kreativnosti in vitalnosti življenja. Spolna energija je vedno prisotna v našem telesu. Zakaj bi jo zavrgli, uporabimo jo.

Ljubezen

Kaj pa ženska vloga, energija v tem pogledu?

Za žensko je pomembno, da je pri spolnosti pred penetracijo najprej dovolj sproščena in vzburjena, za kar lahko poskrbi moški, ki obvladuje svojo energijo. Če se osredotočimo samo na spolni vidik odnosa, se danes dogaja, da moški zadevo hitro opravi, ženska pa se temu  prilagodi. A takšen način izvajanja spolnosti, je za žensko škodljiv. Pri tem v zahodni družbi trčimo še na eno težavo: poveličuje se moška spolnost, moški vidik na račun zanemarjanja  ženskega principa. O tem pričajo tudi različni zgodovinski podatki. Če je bila ženska denimo bolj poželjiva ali si je sama poželela spolnosti, so jo z različnimi načini hitro zatrli ali podredili. Zgodovinsko gledano obstaja precej stroga delitev žensk na »čiste« in »nečiste«.  Čiste so bile znotraj zakona in predvsem je bil njihov namen zgolj reproduktivna funkcija. Nečiste pa so bile razne kurtizane in podobno, kjer se je ženska strast in njena moč sicer izrazila, a je bila označena kot grešna oziroma nečista in posledično v družbi nesprejemljiva.  Posledice tega vidimo še danes. Vendar je v ozadju pravzaprav velika zdravilna moč žensk.

Kakšno pa je novo dojemanje spolne energije?

V  novejši dobi se počasi spreminja tudi pogled na spolnost, spole, strast in odnose. Anthony Giddens je  uporabil nov izraz ˝sotočna ljubezen˝, s katerim opisuje, kako se ta spolna energija in strast aplicira na zakon in partnerski odnos bolj odprto in izraženo. Pravzaprav bosta morala oba, moški in ženska spremiti dojemanje in pogled na spolnost. Tudi moški se bodo morali odpreti tem novim dojemanjem in žensko pogledati z drugačnimi očmi.

Bomo ženske pognale oz. smo že pognale ta nov val?

Na nas ženskah je, da same pri sebi najdemo načine za izražanje avtentične sebe in tudi svoje spolne energije. K delavnicam, ki jih izvajam, je potrebno vključiti tudi moške. Pare. Ne samo ženske. V Sloveniji sploh opažam, da se za največji dosežek spolnosti še vedno dojema izliv oziroma kratek orgazmični trenutek. Tako naši moški izgubljajo življenjsko energijo, kar se jim seveda pozna tudi na fizičnem telesu (pomanjkanje vitalnosti, energije, zgodnja plešavost itd.). Ali se sploh zavedate koliko energije porabi telo, da proizvede novih 280 milijonov semenčic? Res je tudi to, da se nas že od malih nog vzgaja na takšen način, predvsem fante in veliko sporočilo dobimo tudi preko medijev, ki prenašajo zelo izkrivljeno sporočilo o spolnosti, partnerskih odnosih, dojemanju žensk…

Ko sem živela na Kitajskem sem govorila s šamani, ki so mi rekli, da tam nikoli niso govorili o spolnosti kot nečem, kar bi bilo samo dobro. Povedali so, da ima spolnost sedem škodljivih strani in osem dobrih. Bistvo je bilo, da se je govorilo in sprejemalo obe strani in se iskalo ravnovesje med njima.

Ali obstaja pravi moški in prava ženska?

Vsak ima v sebi tako moško kot žensko energijo. Najbolj pomembno se mi zdi, da izražaš tisto, kar nosiš v srcu. Stvar je preprosta: si kar si in to izraziš. Ampak v tej družbi je to zelo težko odkriti, ker je toliko zunanjih dražljajev, podob, idealov, kakšni bi morali biti. Pred našimi očmi je polno teatralnosti, kot da bi živeli v gledališču. Danes veliko ljudi nosi maske, saj zaradi različnih vzrokov, ne upajo ali ne znajo izraziti sebe. Pomembno je, da izraziš to, kar čutiš v sebi, zato te delitve spolov ne bi rada preveč poudarjala. Ko si, to kar si, najdeš osebo, ki ti najbolj ustreza, prav tebi. Takrat se vzpostavi prava polarnost in privlačnost med vama. Izraziš sebe in v življenje pritegneš sebi najbolj primernega partnerja.

par

Kaj se vam v tem trenutku zdi najbolj pomembno za ženske kot tudi moške?

Spolna energija je najlepša energija, ki nam daje življenje, zato se mi zdi pomembno, da  vzpostavimo povezavo s svojo seksualnostjo in da jo znamo v sebi začutiti ter sprejemati. Na mojih delavnicah delamo različne vaje za prebujanje le-te in veliko je žensk, ki sploh ne začutijo svojega medeničnega dna in spolnih organov. Naučiti se moramo, da stik s temi deli telesa ni nič slabega ali sramotnega, zato ga moramo zopet vzpostaviti. Že od majhnega so nas učili, da se »tam dol« ni lepo dotikati in da si moramo umiti roke. Ravno te dni cel svet govori o trenerju nemške nogometne reprezentance, ki se je na tekmi popraskal tam doli… kot, da je to greh… Takšne stvari nezavedno vplivajo na naš avtonomni živčni sistem, počutje, dojemanje spolnosti in partnerja, saj so spolni organi, tako kot drugi deli telesa in organi, tudi del istega telesa in tvorijo celoto. Seveda mora biti ta stik vzpostavljen s spoštovanjem do sebe in svojega telesa, bitja. Seksualno energijo bi morali povezati s srčno energijo in jo kot takšno uporabljati oziroma živeti. Če nam to uspe, smo zmagali, saj bo naše življenje umirjeno in izpopolnjeno.

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , , ,