Terapevtska metoda za otroke s posebnimi potrebami
Terapevtska metoda za otroke s posebnimi potrebami

Od leta 2014 je v Sloveniji na voljo izjemna terapevtska metoda zdravljenja, ki je na Danskem denimo že financirana s strani države. Gre za metodo, ki je zelo uspešna pri rehabilitaciji otrok s posebnimi potrebami in oseb s poškodbami možganov.  Učinkovita pa je tudi pri stanjih, kot so demenca, Downov sindrom, alzheimerjeva in parkinsonova bolezen ter pri pridobljenih ali prirojenih možganskih poškodbah. Gre za Temprana refleksno terapijo. V Sloveniji jo izvaja certificirana terapevtka in učiteljica Nataša Kos Križmančič.

Temprana refleksna terapija je terapevtska metoda, ki z nevrološko stimulacijo vpliva na rehabilitacijo možganov. Gre za optimizacijo dela možganov, kemijskih procesov, endokrinega sistema, prekrvavitve organov in mišic. Deluje na živčni sistem, ki se dinamično spreminja in je zelo fleksibilen ter prilagodljiv, saj ves čas vzpostavlja nove nevronske povezave. Enako velja tudi za možgane, ki imajo določeno plastičnost – zmožnost oblikovanja novih nevronskih povezav. Te pa lahko spodbudimo z intenzivnim izvajanjem Temprana refleksne terapije. Centralni živčni sistem otroka ima izjemno zmožnost regeneracije in prilagajanja, zato je dovzetnost za napredek s Temprana refleksno terapijo še toliko večja.

Temprana-Reflex-Terapy

Metodo uspešno izvajamo v primerih bolezenskih stanj, kot so demenca in Downov sindrom, alzheimerjeva in parkinsonova bolezen ter prirojene ali pridobljene možganske poškodbe. Metoda je popolnoma naravna, ne predstavlja tveganja, pri izvajanju pa jo lahko kombiniramo z drugimi metodami zdravljenja.

To, izjemno blagodejno in uspešno metodo za rehabilitacijo otrok s posebnimi potrebami in oseb s poškodbami možganov, Temprana refleksno terapijo je razvila svetovno priznana terapevtka Lone Sorensen. V tridesetih letih intenzivnega delovanja in raziskav na področju refleksoterapije je razvila refleksno metodo stimulacije obraza, stopal in dlani, ki močno vpliva na reorganizacijo živčnih impulzov v možganih, na rehabilitacijo živčnega sistema in s tem rehabilitacijo funkcij posameznih možganskih centrov. Lone Sorensen je metodo začela razvijati zato, da je lahko pomagala in povsem pozdravila svojega sina, ki je otroštvo preživel v bolnici in imel tudi do 100 epileptičnih napadov na dan. Zdaj je povsem zdrav moški z družino. Pri svojem delu se je srečevala z ljudmi s poškodbami možganov in ugotovila, da jim s klasično refleksoterapijo ne more pomagati. Začela je iskati nove principe delovanja in pri svojem študiju in raziskovalnem delu naletela na starodavna znanja in metode zdravljenja ter v svoji metodi te zdravilske metode, iz različnih kultur sveta, združila v učinkovit terapevtski sistem, ki se danes imenuje SorensensistemTM.

SODOBEN KONCEPT IZVAJANJA

Kos Križmančičeva pravi, da metodo uspešno izvajamo tako pri otrocih kot pri odraslih. »Temprana refleksna terapija je ustrezna stimulacija za pomoč pri različnih tipih invalidnosti ali nezmožnostih, saj pomaga pri: prirojenih možganskih poškodbah, za lajšanje simptomov, ki spremljajo sindrome, pri pomanjkanju kisika med porodom ali pri prirojenih napakah, nedonošenosti, tumorju, poškodbah možganov, ki so posledica nesreče, možganski kapi, posttravmatskih motnjah – kot je npr. zlom lobanje, nevroloških motnjah, motnjah v motoriki ali zaznavanju, spastičnosti, epilepsiji, avtizmu, jezikovnih in govornih nepravilnostih, vidnih in slušnih težavah, boleznih hipotalamusa ali pri drugih hormonskih motnjah, pomanjkanju mišičnega tonusa, težavah z dihanjem in pri prebavnih motnjah.« opisuje terapevtka. Pogosto pomaga ljudem, ki so možgansko poškodbo utrpeli zaradi možganske krvavitve, tromboze ali udarca v glavo, posledice pa so največkrat paraliza, oslabljena moč mišic, vrtoglavica, težave z ravnotežjem, utrujenost in senzorične motnje. Metoda je prav tako izjemno koristna pri zdravljenju različnih kognitivnih funkcij, kot so pomanjkanje zbranosti, pozornosti, težavah s spominom in z govorom, pri oslabljeni sposobnosti načrtovanja ter težavah pri reševanju različnih problemov. Enako pomaga pri osebnostnih spremembah, ki so povezane z možganskimi poškodbami: depresija, pomanjkanje nadzora nad čustvi in nizka stopnja iniciativnosti in predanosti.

otrok

Prav tako pomaga pri: demenci, multipli sklerozi (MS), parkinsonovi bolezni, alzheimerjevi bolezni.

»Metoda je popolnoma naravna, ne predstavlja tveganja, pri izvajanju pa jo lahko kombiniramo z drugimi metodami zdravljenja. Obravnava oseb je povsem individualna. Gre za sodoben koncept pomoči, ko terapevt svojce priuči izvajanja terapije in vodi proces terapiranja kot njihov mentor.« pravi Kos Križmančičeva.

PRIMERI IN IZKUŠNJE OSEB S TEMPRANA TERAPIJO

Paulina, 5 let: ima težave že od rojstva dalje. Med drugim so ji diagnosticirali tudi hipoplazijo corpus callosum. V oktobru 2012 so se njeni starši udeležili tridnevnega seminarja o Temprana refleksni terapiji. Od takrat so vsak dan delali z otrokom uro in pol. V 12 mesecih se je Paulinino stanje bistveno izboljšalo: napredovala je v motoričnih spretnostih (začela se je plaziti), socialni integraciji (boljši kontakt s starši, komunikacija s ploskanjem, sprejemanje dotika na glavi, začela je uporabljati stranišče), izboljšan vid.

Nekajmesečni dojenček: je utrpel ishemično možgansko kap v prvih dneh svojega življenja. Pred terapijami so bili glava in oči ves čas obrnjeni v levo. Z veliko težavo je premikal desno roko. Imel je tudi infantilne krče. Po nekaj tednih terapije, v katero so bili aktivno vključeni starši, je bil viden očiten napredek. Po dveh mesecih terapije je bil edini opazni simptom šibkejša desna roka. Ko je deček ležal na trebuhu se je zdaj z lahkoto podpiral z obema rokama. Pediater je ugotovil, da deček ne potrebuje več zdravil proti krčem. Tudi specialisti so bili presenečeni glede izjemnih  sprememb v delovanju njegovih možganov in nad njegovim zdravjem.

Monika, mlajša odrasla: terapije je deležna že od prvih simptomov multiple skleroze. Po dveh letih terapij je Monika zmožna povsem normalnega življenja. Njeno odlično stanje potrjujejo redne medicinske preiskave.

Kasia, 19 let: avtizem. Včasih že s prvo terapijo dosežemo pomemben rezultat. Začela je zlogovati, objela svoje starše in se žogala s svojim bratom. Pred tem je bila »umaknjena« stran.

 Zanimiva primera Roberta Przybysa (temprana terapevta) iz Poljske:

  1. Maciek, 5 letni deček: ima genetski sindrom Sanfilippo. Pomanjkanje enega encima vpliva na celotno telo, še posebej na možgane. Med serijo terapij je dečkovo telo začelo proizvajati manjkajoči encim (50 % potrebne količine). Povsem neverjeten rezultat terapij brez precedensa v medicini, o katerem mati obvesti tudi druge starše otrok s to boleznijo. Deček razvojno zelo napreduje. Več o tem tudi na: http://www.youtube.com/watch?v=dVX5O9w-yw0
  1. Kostek, 7 let star deček: pred letom dni se je utapljal in padel v komo. Robert je z njim izvajal terapijo tri tedne. Zatem ga ni več videl. Dečeku so se kasneje pojavile še druge težave: kvadriplegija, spastičnost, epilepsija. Vrnil se je na terapijo in odkar je začel s ponovnim zdravljenjem, je hitro napredoval. Pred terapijami je imel 10-15 napadov na dan, potem le še tri do pet.  Zmožen je bil celo glavo obdržati pokončno, na željo jo še vedno lahko spušča in dviguje (dvigovanje glave je bilo pred tremi tedni še povsem nemogoče, po terapijah pa je glavo lahko dvignil in spustil kar 4-krat zapored). Hrano požira zdaj veliko hitreje kot prej (10 minut namesto 20-30 minut na obrok, zdaj uporablja tudi spodnjo čeljust). Začel je premikati roke:  navzdol in vstran. Med eno izmed terapij je celo skušal ujeti papir. Doma se je skušal obrniti z uporabo noge. Več o dečku: http://www.youtube.com/watch?v=RGtz_1iTGO

družina

INDIVIDUALEN PRISTOP IN OBRAVNAVA

Terapevtka in učiteljica terapije Kos Križmančičeva pravi, da certificirani Temprana terapevt na osnovi natančne analize sestavi individualni terapevtski plan in svojce ali skrbnike priuči, da pod njegovim mentorstvom terapijo izvajajo na pacientu. Ta koncept dela s svojci pacienta oziroma takšen pristop k rehabilitaciji omogoča delo s pacientom na domu in prihrani svojcem tako čas kot tudi finančna sredstva. Pri nas je ta sistem samoplačniški, na Danskem pa je Temprana terapija dostopna vsem tistim, ki jo potrebujejo, saj je šolanje svojcev pri Temprana terapevtu plačano  s strani države. Metodologija sloni na tem, da se težave lotimo čim prej, ko je to mogoče, saj s tem dosežemo učinkovitejše in hitrejše rezultate. Delovanje Temprana refleksne terapije sloni na intenzivni stimulaciji  živčnega sistema, ki se dinamično spreminja in je zelo fleksibilen ter prilagodljiv, saj ves čas razvija nove nevronske povezave. »Izvajanje Temprane refleksne terapije pa ni primerno za vsako družino. Zahteva vztrajnost, potrpežljivost in predanost. Preden se starši ali skrbniki odločijo za seminar, si morajo odgovoriti na vprašanja kot so: Ali sem se skupaj z družino pripravljen intenzivno posvetiti otroku / svojcu vsaj uro in pol na dan, ali sem pripravljen izvajati terapijo redno, 4-6 krat na teden, ali sem se pripravljen aktivno vključiti v proces reševanja otrokovih / svojčevih težav?« zaključuje terapevtka.

Nataša Kos Križmančič je licencirana učiteljica Sorensen metod v Sloveniji in vodja šole Sorensensisitema v Sloveniji in Bosni in Hercegovini. Več o njej na: http://www.obraznarefleksoterapija.si/

Preberite si tudi:

ZA OTROKE: Zvok, ki sprošča

Alternativna pomoč pri bolečinah v križu in ramenih

Več novic? Najnovejše novičke? Prijavi se na e-novice, pošlji mail na info@laluna-magazin.si

 

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , , ,