ZA ŽENSKE: Da bodo hormoni v ravnovesju…
ZA ŽENSKE: Da bodo hormoni v ravnovesju…

Neravnovesje hormonov je danes tako pogosto, da praktično spremlja že skoraj vsako odraslo osebo. Posledice neravnovesja verjetno najbolj občutimo ženske. Velik delež zanj nosi tudi življenjski slog (predvsem stres, neprimerna prehrana, onesnažen zrak, sevanja itd). Počasi se tako povsem oddaljimo od svojega telesa in bitja. Pojavijo se prve zdravstvene težave in takrat je neravnovesje običajno že precej veliko. Ena izmed orodji alternativne preventive, pri vzpostavljanju in ohranjanju ravnovesja, je tudi hormonska joga.

Joga za ženske

Učiteljica hormonske joge Mateja Kreuh pravi, da je hormonska joga sklop dihalnih, fizično-gibalnih in energijskih vaj. Te vaje obsegajo ogrevalne vaje za ramena, hrbtenico in stegenske mišice. Sledijo vaje za lepe, močne lase in sijočo kožo ter masaža jajčnikov, nadledvičnih žlez in ščitnice. Po masaži izbrane žleze z notranjim izločanjem  v njo, s posebno energijsko tehniko, usmerimo tudi energijo. Ob tem se uporabljajo določene mudre – geste, tehnike uporabe energetskih zapor v telesu (kot so stisk mišic medeničnega dna, trebušna ter grlena zapora). Vmes in na koncu vadbe se izvede tudi joga nidra, zavestna sprostitev in aktivacija-harmonizacija žlez ter aktivacija vseh sedmih energijskih centrov (čaker) fizičnega telesa. Hormonska joga obsega tudi sprostitvene tehnike, ki jih je priporočljivo izvajati zvečer – za kvaliteten spanec, ki je tudi izredno pomemben za hormonsko ravnovesje.

Priporočljiva po 35. letu starosti

»Hormonska joga je priporočljiva kot preventiva nekje po 35. letu starosti, ko raven hormonov začne upadati. Pa za mlajše ženske, ki imajo neredne menstrualne cikle, močne in neredne krvavitve, menstrualne krče, policistične jačnike itd. Svetujem jo tudi vsem ženskam, ki nikakor ne morejo zanositi. Zelo dobra pa je tudi za ženske v srednjih letih, s simptomi menopavze: vročinski oblivi, izguba libida, izguba voha, suhost sluznice, nihanja razpoloženja, izpadanje las, lomljenje nohtov, pešanje srca (estrogen, ki ga proizvede naše telo, varuje srčno mišico), zadihanost, depresija, anksioznost itd. Sicer pa lahko tudi iz osebne izkušnje povem, da je hormonska joga pri meni dokazno učinkovala. Začeli so mi namreč izpadati lasje, koža je bila vedno bolj suha in začela je že izgubljati sijaj. S hormonsko jogo se je bistveno izboljšalo.« opisuje Mateja Kreuh.

»Hormonska joga ne deluje samo na žleze in pospešitev, uravnavo proizvodnje ter izločanje hormonov, pač pa zadovoljne ‘hormončice’, ki redno vadijo, poročajo tudi, da se jim je povečala gibčnost telesa, da so izgubile kakšen kilogram in da jim ni treba več tako zelo paziti na prehrano – ne zredijo se več tako hitro. Jasno, saj obstajajo v sami sekvenci vaj tudi vaje za hujšanje oz. uravnavanje telesne teže. Ženske so tudi opazile, da imajo več kondicije, da je telo enostavno bolj lahkotno. Hormonska joga pa deluje tudi na limfo, torej tudi lažje odvajanje vode iz telesa. Odsotna je zabuhlost in občutek ‘težkih nog’. Torej je hormonska joga res ‘paket ženskega zdravja’.« pravi učiteljica hormonske joge.

Učinki so opazni po redni vadbi in za njo je potrebna dobra mera samodiscipline, vendar je prednost te joge, da znanje – vaje lahko izvajamo v udobju svojega doma oz. kjerkoli, kadarkoli, do konca svojega življenja. »V končni fazi je avtorica, Dinah Rodriguez, najboljši primer, ki kaže pozitivne učinke te joge. Pri svojih 90-ih letih namreč še vedno izvaja vse vaje ter vsako leto še vedno izobražuje nove učitelje svoje metode. Sama pravi, da brez hormonske joge njeno življenje ne bi bilo tako kvalitetno kot je.« razlaga Kreuhova.

Mudre

Sicer pa velja pravilo, da se vadba ne izvaja v času mesečnega perila, sicer pa vsak dan, vsaj prve dva meseca, ko začnemo. Po začetnih dveh mesecih oz., ko že dosežemo željne rezultate in za njihovo vzdrževanje, pa lahko vadimo tudi vsak drugi dan. »Hormonska joga naj bo kot jutranja skodelica kave ali čaja. Mora nam priti v navado. Ko udeleženke delavnic dosežejo prve rezultate, je to najboljša motivacija za nadaljnjo vadbo. Najlepše je, ko me katera iz med njih pokliče in navdušeno poroča od rezultatu. Ni lepše nagrade!« opisuje Kreuhova.

Kdaj se hormonska joga odsvetuje?

V primeru  nosečnosti, raka na prsih ali rodilih, po kozmetičnem posegu dojk, pri miomih, endometriozi, po srčni operaciji, pri boleznih srca, pri težavah s slepim črevesom, pri hudi osteoporozi, nediagnosticirani bolečini v trebuhu in trombozi. V navedenih primerih se vadba odsvetuje, razen v določenih primerih samo s pisnim dovoljenjem zdravnika/ginekologa.

Članek je informativne narave in ne nadomešča nasvet zdravnika oz. ustreznega strokovnjaka.

PREBERITE SI TUDI: Zakaj šibka ovulacija in težave z zanositvijo in Od kje vse ženske težave?

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , , ,