Naravna zaščita proti klopom
Naravna zaščita proti klopom

Pripravite si naravno zaščito proti klopom

Medtem, ko uživamo v naravi in lomastimo po gozdu, se nekje v senci skriva zelo majhna in potencialno nevarna žuželka, ki jo poimenujemo klop. Ti so, od pomladi do pozne jeseni, žal, prebivalci naših čudovitih gozdov. Zaščita pred njimi je zato nujna. Poskrbimo, da bo ta čim bolj naravna. Poznavalka zelišč, Irma Dolinar, nam je posredovala nekaj nasvetov o tem, kako si lahko pripravimo naravno zaščito proti klopom in tudi komarjem.

Klopi se večinoma zadržujejo v senci, vlagi in ne marajo rastlin, ki imajo sicer rade sonce. To so sivka, limona, limonska trava, geranija, evkalipt in še kaj bi se našlo. Iz teh rastlin si torej lahko pripravite različne pripravke, izvlečke ali pa uporabite eterična olja iz njih. Ta se sicer ne nanašajo neposredno na kožo, razen sivke, zato jih je potrebno najprej razredčiti in jih šele potem nanesti na kožo.« opisuje Irma Dolinar. Pri uporabi eteričnih olj je potrebna velika mera previdnosti, saj so izredno močna, vsebujejo ogromno različnih sestavin in so tudi zelo hlapljiva. Že pri nakupu je potrebno paziti, da kupimo naravno eterično olje in ne kemično, saj ga bomo nanesli na kožo in/ali vdihavali. »Potrebno se je zavedati, da vse, kar nanesemo na kožo, po približno 20 minutah pride v našo kri. To velja za zdravju in telesu škodljive kot tudi zdravju prijazne sestavine!« pravi zeliščarka.

Priprava naravne zaščite proti klopom

Irma Dolinar pravi, da si iz eteričnega olja lahko sami pripravite čisto naravno zaščito proti klopom in komarjem, in sicer tako, da v posodico s kapalko/pršilko nakapljate poljubno količino, že prej omenjenih, eteričnih olj ( sivka, limonska trava, geranija, evkalipt, pomaranča). Močno jih pretresite in dodajte kanček kisa, da se olja med seboj pomešajo. Nato dodajte še destilirano vodo. Mešanico ponovno dobro pretresite. To storite tudi pred vsako naslednjo uporabo.

Ostanki limon in pomaranč niso samo za smeti

Iz ostankov limon in pomaranč pa lahko naredite še eno preprosto mešanico proti tem nadležnim žuželkam: omenjene ostanke položite v posodo, zalijte jih z vodo in kuhajte približno pol ure. Nato skuhano precedite in dodajte malček jabolčnega kisa. S tekočino napolnite stekleničko s kapalko/pršilko.

Dolinarjeva še dodaja, da je pomembno vedeti, da klopi ne marajo citrusov, če pa jim dodamo še par kapljic geranije in evkalipta, dobimo čudovito dišavo, ki je zelo primerna tudi za osvežitev prostora. Pa še komarji bodo hitro odleteli stran.

Velja še nasvet, da za izlet v gozd oblecite v svetlejša oblačila in dolge hlače, saj se klop najpogosteje prime na hlače. S pripravljeno naravno zaščito se popršite po obleki in tudi po koži in enako poskrbite za otroke. Pripravek-zaščita pripravljen po navodilu je primeren tudi za kožo (a previdno!). Zelo pomembno je tudi, da na pohodih in izletih po gozdovih in parkih, ne premišljujete o tem, kaj bo če dobite klopa. Bodite radostni in svobodni in se nadihajte svežega zraka ter ujemite čim več sonca. Seveda pa ne pozabite na zaščito.

Članek je informativne narave in ne nadomešča nasveta strokovnjaka ali zdravnika. Pred ukrepanjem se zato posvetujte z njim.

PREBERITE SI TUDI, KAKO SI PRIPRAVITE NARAVNO KREMO ZA NEGO KOŽE POLETI IN NEKAJ NASVETOV AROMATERAPEVTKE MELANI KOVAČ: Nega kože poleti

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , , , , ,