Zdravi nasveti Sonje Mojzer
Zdravi nasveti Sonje Mojzer

Sonja Mojzer, avtorica knjige Moja diagnoza: rak in Uspeh našega življenja smo mi sami, je ženska, ki s svojo življenjsko zgodbo, brez kančka dvoma, navdihuje. V najbolj kritičnem trenutku svojega življenja, je zbrala neverjeten pogum in svoje življenje ter predvsem zdravje vzela v svoje roke. Nam pa radovednost ni dala miru in zato smo Sonjo povprašali po tem, kako danes skrbi za svoje telo in duha.

Sonja se je leta nazaj srečala z diagnozo rak-na črevesju. S pomočjo volje, discipline, ustrezne prehrane, s popolno spremembo načina življenja in pogumnega duha, je bolezen premagala. Danes, cveti in uživa vsak trenutek svojega življenja. Popolnoma je spremenila pogled na življenje, prečistila se je omejujočih mislih in čustev ter seveda še naprej skrbi za zdravo prehrano. Je sto odstotna veganka. Zaradi navdihujoče zgodbe, smo jo prosili, da z nami podeli svoj pogled na življenje in nam podari nekaj nasvetov za zdravo telo in duha. A pozor, kot pravi tudi sama, vsako telo in vsaka oseba, je drugačna. Kar deluje pri njej, ni nujno, da deluje pri vsakemu. Potrebno je predvsem prisluhniti sebi! Zato vam tudi mi želimo posredovati informacijo, da je vsebina tega prispevka informativne narave in ne nadomešča nasveta ustreznega strokovnjaka!

Prisluhnimo življenjskim utrinkom in nasvetom Sonje Mojzer:

„O svojem vsakdanu ali bolje rečeno, vsaki minuti mojega prekrasnega življenja, lahko povem veliko. Zvečer, ko zaprem oči, v mislih preletim svoj dan in se zahvalim za vse, kar mi je prinesel. Potem budna sanjam….sanjam o tem, kako se bo jutri začel moj nov dan. Seveda z nasmehom, o tem ne dvomim, saj se sama počutim, kakor sonce, ki se prikaže iz neznanega in osvetli nas dragocen planet….Vem, da bo moj dan poln vsega in vem, da bo tudi čudovit.

Nikomur v življenju ničesar ne dolgujem, zato sem sproscena v mislih in v svoji notranjosti čutim mir in zadovoljstvo. Ni lepšega občutka od umirjenosti in harmonije, ki jo nosiš v sebi, kajti le tako si lahko resnično srečen.

Preden sem zbolela, se nisem zavedala, kako pomembno je imeti sebe rad, kako pomembno je spoznati samega sebe in kako pomembno je, da se resnično najprej posvetiš sebi. Šele takrat lahko vso srečo in ves nasmeh, ki je v tebi, podariš naprej…naprej tistim, ki to potrebujejo. In takrat nisem verjela, da si popolnoma vse, kar si želimo, lahko prikličemo. Vsaka želja se lahko izpolni, le iskreni moramo biti do sebe. Ne do drugih, do sebe. Kajti, če kadarkoli lažemo, ker se morda bojimo povedati resnico na glas ali pa nas je strah posledic česa napačnega in se branimo z lažmi, s tem nikoli ne prevaramo drugo osebo, ampak sebi damo s tem zaušnico in bolečino. Zato pravilo –iskrenost do sebe, je iskrenost do življenja.

Sonja Mojzer

Sonja Mojzer

In ko tako pred spanjem sanjam, vem, da bo moj dan ponovno lep.

Veliko pišem, saj je pisanje moje življenje, moja pot in zagotovo bo nastala kašna lepa pesem ali verz, morda opis dogodka, ki je za menoj, opis ljudi, ki sem jih srečala ta dan…

Jutro je za meine najlepši del dneva. Tudi tokrat sem užila vzhajajoče sonce ob morju in kljub temu, da je bila voda še hladna, sem se zapodila v njo, kakor otrok, ki teče za izgubljeno igračo. Zelo dobro mi je dela ta hladna morska voda, sončni, šele prebujajoči žarki in pesek na podplatih….Tek je moj vsak dan. Torej dobro jutro in zdravo jutro z vdihom svežine v svoje celice –vsaj pol ure teka, pa ne prehitrega, tako, da čutis v sebi vse organe, kako se prebujajo in dihajo s teboj življenje.

Zatem najprej spijem tri dcl tople vode z limono, sledi zeleni smothy ,počitek in akcija.

Uredim se preprosto in ne kompliciram, seveda odvisno kam sem namenjena. Moj dan je vsak dan delovni. Nekoč sem se žal morala prilagajati drugim, tokrat pa sem sama svoj šef. Tako sem se odločila. Ne dovolim si več pritiskov in stresa, dovolj je bilo! Saj ,ko sem morala „biti bitko „le za preživetje, sem trpela in zbolela le zaradi žalosti, ker nisem razumela, da v svoji lepi deželi in v svojem lepem mestu, ne dobim za sebe dela, ki sem ga počela s srcem in z nasmehom. Moj dar je bil vedno poučevanje in ko sem za kratek čas odšla drugam, v tujino, me po vrnitvi domov, nič več ni čakalo nič lepega. Toda to je preteklost. Sedaj živim, uživam svoje življenje polno in srečno in predvsem zdravo in vedno nasmejano. Poudarjam –vedno nasmejano!

Moj dan nikoli ni enak včerajšnjemu dnevu. Vedno iščem nekaj novega, iščem in raziskujem. Vsak dan dobim veliko pisem, sporočil z vprašanji ljudi, ki s znajdejo v težavah ali v stiski. Vedno odpišem, kar mi sicer vzame kar precej časa. Mnogi ne raumejo, da za pravilni odgovor potrebuješ ne le znanje, ampak tudi čas in potrpežljivost. Podajanje znanja iz lastnih izkušenj je največji dar, ki ga lahko podariš, toda ljudje bi me raztrgali, če bi se pustila. Potrebno je znati reči ne in povedati ljudem, da od „hvala lepa“položnic ne mores plačevati.

Toda – moj dan!   S seboj vedno vzamem beležko in pisalo. Moj rokopis je zelo lep, zato rada pišem z nalivnim peresom – to da poseben značaj napisanemu besedilu in ves rokopis tudi shranim.

Napisanih imam tudi ze več kot 160 pesmi in imenujem jih „ Moje pesmi – Moje življenje“! Nekatere tudi sama pojem.

Sem romantična in zelo emocionalna ženska.

PREHRANA, ZDRAVJE IN ZDRAV DUH

S prehranjevanjem se ne obremenjujem več, kajti spoznala sem, da če manj ješ, si tudi bolj zdrav, le pravilno moraš jesti in ne delati prevelikih časovnih razmakov med obroki.

Še vedno se držim pravila – 80% zelenjave in 20% sadja. Veliko presnega seveda in 100% veganka sem.

Toliko vrst zdravih rastlin imamo, da bi bil članek predolg , če bi jih naštevala. Kupujem domače pridelane izdelke in če se le da” bio “seveda, živila bogata z oksidanti, za ohranjanje zdravih celic in prožnost uma (artičoke, borovnice, jagode, rdeče zelje, beluši, špinača, kopriva, radič, rdeča pesa…..pa citrusi) in sveda sveže stisnjeni sokovi za svežo energijo in čiščenje jeter. Veliko je dobrih receptov, ki nas ohranijo pri zdravju. Za ohranjanje ravnovesja telesa in duha, stresa ne poznam, pravilnega dihanja sem se naučila z avtogenimi treningi, jogo in Qigong vajami, kajti ob vsem tem sem spoznala, da se je moje zdravje izboljšalo šele takrat, ko je v meni začela prevladovati harmonija miru.

Potrebno je vedeti, da telo zboli takrat, kadar je zakisano, zato je potrebno narditi čistko. Post in zeleni sokovi ter ogromno gibanja na svežem zraku. Svojim celicam dajem le živo hrano, zato se počutim mladostno, polna energije, zdravo….enostavno povedano „diham“!

Vendar, kot vse v našem življenju, je tudi sam način prehranjevanja povezan z našim celostnim bitjem in miselnostjo. Lahko se še ne vem kako zdravo prehranjujemo, a če so naše misli negativne, takrat nam ne pomaga ne zdrava prehrana, ne šport in ne meditacija.

Absolutno je vsak posameznik individum in le vsak zase ve, kdaj mora priti trenutek za spremembe. In šele, ko se zares uzreš vase, počasi začneš spoznavati svoj jaz. Spremeniti sebe ni lahko, saj smo navajeni vzorcev iz preteklosti, zato pa je potrebno imeti načrt, voljo, željo, močno disciplino, kajti to življenje na tej obli je naše – sedaj – in edino! Le tisti, ki so iskreni do sebe in se prično imeti brezpogojno radi, uspejo.

Mene ničesar v življenju ni več strah. Vsemu sem lahko kos in verjamem vase, zaupam sebi. Včasih tudi jočem, predvsem takrat, ko vidim kaj žalostnega, ko morda kdo prehitro umre.

Sedaj živim predvsem zase in za moji dve hčeri, pa dvo-letno vnukinjo. Napisala sem že nekaj pravljic in se več jih bom, naslikala sem nekaj slik in še več jih bom. Ustvarjala bom še naprej in za seboj zapustila veliko lepega. Bogastvo je v vsakem človeku, le najti ga mora. Za to pa je potreben trud.

Življenje je lahko čudovita pravljica in ko si znamo prisuhniti, se vključi srce, ki spregovori in ga slišimo, postanemo zmagovalci in začnemo zares živeti našo pravljico.

Vsak dan sem neštetokrat hvaležna za čisto vse, kar mi prinese nov dan. Le tako lahko obstajam. Veliko ljudi me občuduje, toda žal jih je veliko tudi, ki na pol poti obupajo in se predajo. Življenje imamo v svojh rokah in če bi se tega zavedali, ga ne bi predajali drugim….kajti „drugi“ ne poznajo tvoje notranjosti, kot le ti sam.

Življenje je darilo, je dar….in še enkrat bom poudarila – ljubezen do sebe te nauči ljubiti druge, te nauči ljubiti življenje. V svoji drugi knjigi “Uspeh našega življenja smo mi sami „ pišem o tem, kako se naučiti živeti srečno in zdravo in v tem tudi ostati.

Veliko pravil imam in težko jih je združiti v en majhen obroč, pa vendar za uspehom biti zdrav, srečen in nasmejan, uspešen, ljubljen in ljubeč si lahko, kadar:

-v srcu ni sovraštva in ne zamer in znaš odpustiti

-ko svoje življenje napolniš z jubeznijo in hvaležnostjo

-ko si dovoliš čutiti čustva in sebi priznaš svoje napake

-ko poznaš odgovor na vprašanje – kaj „jaz“ hočem in kaj je moje poslanstvo?

-ko se ne predaš in pričakuješ najboljše

-ko izžarevas sonce, se iskreno smejiš in spoštuješ življenje, ki ti je dano

-ko verjameš v svojo srečo in dejanja

Hvaležna sem za svoje življenje, hvaležna za ljudi, ki so prišli v moje življenje, saj je vsak od teh meni omogočil storiti nekaj lepega zase, in hvaležna sem ob spoznanju, da je „dobro delati dobro“!

„Mnogo je poti, ki nas vodijo v različne smeri našega življenja, a le ena nas vodi v moč pozitivnega mišljenja  – to je pot do znanja, ki nam širi obzorje učenosti“ (moja osebna teorija)!

V želji in upanju, da bom marsikomu lahko prižgala luč in poslala sonce topline in nasmeh v srce, vaša

Sonja Mojzer