Ob mamici in očku: obporodna pomoč
Ob mamici in očku: obporodna pomoč

V Sloveniji doula-obporodna spremljevalka še ni dobila jasnega mesta. Le tu in tam, se pari odločijo za njeno pomoč. Veliko je zmotnih informacij o tem, kakšno vlogo ima v življenju bodoče mamice in očka. Tudi večina slovenskih porodnišnic, je do prisotnosti doule ob porodu, še vedno nekoliko zadržana. A izkušnje kažejo, da z doulo ob sebi, tako nosečnost kot porod, potekata mirnejše in z manj zapleti. Pogovarjali smo se z izkušeno doulo, sicer tudi dipl. pedagoginjo in andragoginjo, Tito Tušar.

Znano je, da se je termin (a)doula uporabljal že v stari Grčiji, za ženske, ki so na spiritualnem nivoju pomagale bodočima staršema, da sta se povezala z otrokom že pred spočetjem in med nosečnostjo. Pomen besede doula je »ženska, ki služi«, kar nam pripoveduje, da je bila njena vloga pomagati in negovati drugo žensko. Doula danes ni nova članica obporodnega tima, temveč nazaj obujena pomembna oseba, ki pomaga prihajajoči duši(otroku) in njunima staršema, da je njihovo potovanje in srečanje čim manj stresna in lepa izkušnja.

Nosečka

Nosečka

Vloga in pomen doule

Doula Tita Tušar razlaga, da doula nudi nosečnici (oz. paru) neprekinjeno informacijsko, čustveno in telesno podporo v času nosečnosti, poroda in poporodnem obdobju. Njena vloga je, da bodočo mamico in očeta dobro pripravi na dan poroda, kot tudi na prve izzive po porodu (dojenje, rokovanje z otrokom, okrevanje mame,itd.). Ker se s parom srečuje že v času nosečnosti, ju dobro spozna – kaj so njune želje, potrebe in strahovi. Bližji odnos, ki se splete med doulo in parom, je zelo esencialnega pomena za sam čas poroda. Med njimi se vzpostavi sproščena klima, zaupanje in občutek varnosti, ki so med glavnimi dejavniki za pozitiven razplet poroda. »Izpostavila bi tudi njeno pomembno vlogo za bodočega očeta. Da, ne bo pomote, ne nadomešča mesto partnerja, ampak je v oporo tudi njemu, kar posredno vpliva na porodnico. Že na pripravah, se partner veliko nauči, na kakšen način je lahko v pomoč in oporo svoji partnerici med porodom. Spoznava, da porodna bolečina ni nekaj groznega, kar je treba odstraniti, temveč senzacija, ki prinaša na svet njegovega otroka. Zmanjšata se njegov strah in občutek nemoči. Ko bolje razume, kaj se bo dogajalo s partnerico  in otrokom na porodu, je lažje aktivno udeležen v proces poroda in jima lažje nudi oporo. Na samem porodu, ima doula popolnoma drugo vlogo kot partner. Partner je močno čustveno vpleten v sam proces, saj se rojeva njegov otrok. Njegov fokus je na drugih mestih, kot je fokus doule. Doula je močno povezana s parom in prihajajočim otrokom, a je še vedno zunanji opazovalec, ki stvari vidi bolj objektivno, celostno. Če je potrebno, porodnici ali partnerju ali otroku pomaga preko morebitnih strahov, čustvenih ali umskih blokad. Iz prakse je dobro razvidno, da doula vedno na par učinkuje zelo blagodejno. Njena pomoč in opora pripomoreta k mirnejši  in srečnejši nosečnosti, zmanjša se  število intervencij med porodom, hitrejše je okrevanje mame po porodu, daljši je neprekinjen bonding (povezovanje), manj je težav z dojenjem ter manj stresni so prvi tedni po porodu, kar so neprecenljive prednosti za celo novo družino.« pripoveduje doula Tita.

Pomaga omiliti strahove in negativne misli

»Pri izbiri doule je dobro, da ima vsaka nosečnica, ki se odloča za doulo, na razpolago več doul v svojem okolišu. Tako lahko izbira, katera ji bo osebno najbolj odgovarjala. Po domače bi rekli, s katero se bo najbolj ujela, se bo ob njej počutila dobro in se ji bo lahko brez problema odprla. To pri izbiri doule ni zanemarljiv dejavnik, ampak eden izmed pomembnih. Le tako, se doula in bodoča mamica lahko res dobro spoznata ter povežeta že v obdobju nosečnosti. Doula postane nosečnici zelo dobra in zaupanja vredna »prijateljica«. Pozna njen potek nosečnosti, kako se je počutila v zadnjih mesecih, kakšni občutki so se porajali tokom nosečnosti glede partnerstva, materinstva, poroda, dojenja, itd. Ob negativnih občutenjih ji doula poskuša priti naproti že v nosečnosti. Poznavanje čustvovanja nosečnice pa ji je v veliko pomoč tudi za podporo pri porodu. Pozna tudi njeno zgodovino rojevanja, strahove, dvome, negativna prepričanja ali negativna občutenja gleda poroda. Bolj ko se ji nosečnica lahko iskreno zaupa, bolj ji lahko doula pride naproti s čutečo podporo.« opisuje Tita.

Bodočima staršema pomaga, da se že v obdobju nosečnosti povežeta še s svojim nerojenim otrokom in tako že počasi gradita močno vez, ki jo bosta po prihodu otroka samo še poglobila. Ko sta bodoča starša in še nerojen otrok že močno povezani, je tudi porod veliko lažji. Otrok čuti, da ob tem prvem velikem prehodu ni sam, ampak mu že sedaj predano in brezpogojno ljubeče, ob strani stojita njegova starša. Tudi njegov strah je manjši. Med porodom doula ves čas budno spremlja porodnico, partnerja in rojevajočega otroka na duhovnem nivoju. Tudi tu se jim pomaga povezati, če začuti, da je povezava prekinjena. Zagotovo delo doule vključuje spremljanje nosečnice in otroka tudi na bolj subtilnih nivojih, kar pa je malo odvisno tudi od posamezne doule-koliko je duhovno tudi sama odprta.

Par v pričakovanju

Kako potekajo srečanja z doulo?

Tita razlaga, da srečanja potekajo na domu para, saj mora biti par čim bolj sproščen, pa tudi v svojem okolju. Pomembno je tudi, da doula dobro pozna pot do njihovega doma. »Na srečanjih vedno par skupaj spoznava različne možnosti rojevanja, različna porodna okolja (prednosti in slabosti posameznega), prednosti in slabosti določenih medicinskih posegov, delovanje ženskega telesa med porodom (1. faza, 2. faza in 3. faza poroda), kaj pospešuje in kaj zavira porodni proces, pomen porodne bolečine, skupaj se učita tehnike za lajšanje porodne bolečine. Bolj, ko par spoznava in bolje razume proces poroda, bolj jasno sliko dobiva kakšen porod (vaginalni, v vodi, carski rez, epiduralna analgezija) bo najbolj primeren za njiju in njunega otroka. Vsebina srečanj in pogovorov so tudi morebitni predhodni porodi, potek rojstva staršev, pogovori o čustvih in strahovih staršev. Vsebina srečanj je odvisna tudi od potreb posameznega para. A pomembno je, da doula zna prisluhnit individualnim potrebam para in jima ponudi tiste vsebine, ki jih najbolj potrebujeta. Če ima doula še dodatna znanja, lahko nosečnici na srečanjih nudi tudi dodatno telesno in čustveno podporo (sprostitev) v obliki masaže, manualne obravnave ali refleksoterapije. Sama izvajam kot kraniosakralna terapevtka, tudi manualno terapijo in masažo. Tovrstne terapije so tudi odlična psihofizična priprava na porod.«

Psihološka podpora med porodom

Med porodom doula ne nadomešča partnerja in ne nudi medicinske pomoči porodnici. Ob rojevajoči ženski in partnerju, je zaradi mnogih drugih razlogov.  Tita opisuje, da je doula s parom ves čas poroda, neodvisno od menjave delovne izmene ali če ima babica še druge porodnice. Stalna prisotnost omogoča douli, da resnično ve, kaj se dogaja s porodnico in to tudi posreduje babici. Paru pa zagotavlja občutek varnosti in pomirjenosti.  Ker se doula s parom pozna že od prej, ve za vse njihove potrebe (strahove, želje) in jih tako lažje naslovi. Porodnici je v  pomoč  z masažami, kontra pritiski, dihanjem, predlaganjem novih položajev, besednimi spodbudami, relaksacijskimi tehnikami, hlajenjem, gretjem, itd. V naprej predvidenega scenarija ni. Par in predvsem porodnico, mora dobro opazovati, slišati ter čutiti njune potrebe in stiske. Če je potrebno, ju telesno in čustveno podpre. Lahko pa je tam zgolj kot »nevidna« opazovalka, a na par še kako blagodejno vpliva njena prisotnost. Daje jima občutek varnosti. Če jo bosta potrebovala je tam – popolnoma na razpolago. »Cilj doule je, da se porodnici pomaga čim bolje sprostiti, le tako bo porod napredoval in bo manj boleč. Prav tako je v veliko oporo tudi partnerju, da le-ta čim bolje lahko pomaga svoji ženi. Moškemu pokaže tehnike lajšanja porodne bolečine in mu daje povratne informacije o dogajanju poroda (npr. »vse je v redu, tudi če porod traja že toliko časa. Z mamico ni nič narobe, tudi če je bolj glasna«). Pomirjenost  in zaupanje drugih, v pozitiven izid poroda, močno vpliva na porodnico, zato je pomembno, da so vsi v porodni sobi istih, pozitivnih občutenj. Doula ves čas poroda skrbi za mirno in sproščeno klimo v sobi.«

Dojenček

Doula se ne vmešava v odločitve strokovnega osebja

Staršema je doula na porodu na razpolago tudi kot zakladnica informacij o porodnih posegih ter zagovornik njunih želja in potreb. Na tem mestu je zelo pomembno ,da se doula ne vmešava v strokovne odločitve medicinskega osebja, ki so nujno potrebne za dobro mame in otroka. Lahko pa v življenjsko ne ogrožajoči situaciji paru nudi informacije o prednostih in slabostih določenih posegov, končno odločitev pa vedno prepušča njima. Tudi tu ni v naprej predvidenih scenarijev. Informacije, ki jih predaja doula, niso toge in vnaprej določene, tudi ona se mora prilagajati glede na trenutno situacijo in stanje porodnice. Njeno delo je zelo fleksibilno in dinamično. Vsa podpora in pomoč, ki jo nudi porodnici in partnerju, je usmerjena k čim bolj izpolnjujoči izkušnji poroda za mamo in čim lažjemu prihodu otroka na svet, a vedno na prvem mestu upoštevajoč varnost. Kdaj ne gre vse po željah porodnice in je nujen carski rez. Doula tudi v tem primeru nudi paru veliko informacijsko in čustveno podporo, da lažje sprejmeta nepričakovan prihod njunega otroka.

Kako pa bodoči očka?

Tita pravi, da je partner na srečanjih ves čas prisoten, saj je pomembno, da tudi on razume pomen porodne bolečine in kaj se bo dogajalo med porodom v telesu njegove partnerke. Ko ima več znanja, bolje razume fiziološki in psihološki proces poroda, zato lažje podpre svojo partnerko. Konkretno pa ga doula nauči tudi različnih protibolečinskih  tehnik in ga pouči, kaj ženska najbolj potrebuje v posamezni fazi rojevanja. V kolikor se tudi pri partnerju pojavijo, kakšni strahovi in dvomi, jih skupaj z doulo in partnerko poskušajo sprostiti.

Sodelovanje partnerja že v nosečnosti, med porodom in kasneje-v vlogi očeta, je zelo pomembno za žensko in otroka. Njegova aktivna fizična, psihična in duhovna prisotnost je bodoči mamici v veliko pomoč . Doula ves čas spodbuja njihovo sodelovanje in povezovanje v kolikor čuti, da je to obema v interesu.

IZKUŠNJO NOSEČKE (ZDAJ ŽE MAMICE), Z DOULO OB SEBI, PA SI PREBERITE TUKAJ:

IZKUŠNJA NOSEČKE: NOSEČNOST IN POROD Z DOULO

Več novic? Najnovejše novičke? Prijavi se na njih. Pošlji e-pošto na: info@laluna-magazin.si

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , , , , ,