Spomladanske alergije-kaj pravi ayurveda?
Spomladanske alergije-kaj pravi ayurveda?

Spomladanske alergije so zelo nadležna tegoba, s katero se srečuje veliko ljudi. Zunanji »sprožilci« t.i. alergijskega nahoda so različni cvetni prahovi. Ayurvedska zdravnica Swami Vishwashakti Saraswati iz Tara Yoga centra pravi, da spomladansko alergijo lahko po ayurvedi definiramo kot vata-kapha dosho, kar pomeni neravnovesje med elementom zraka, vode in zemlje, v telesu.

Po ayurvedi namreč vsak človek vsebuje pet elementov in to so: eter, zrak, ogenj, voda in zemlja. Ko med temi petimi elementi pride do neravnovesja, pride do neravnovesja ali  bolezenskega stanja tudi v telesu, ki mu v ayurvedi pravimo dosha. Pomladansko alergijo lahko tako po ayurvedi definiramo kot vata-kapha dosho, kar pomeni neravnovesje med zrakom, vodo in zemljo.

Naravna lepota

»Eter je element, v katerem so v spečem stanju prisotni ostali štirje elementi in čakajo svoj čas in priložnost, da se manifestirajo. Ta čas in priložnost je element zrak. Element zrak na fizični ravni upravlja z organi, kot so pljuča in debelo črevo, na subtilni ravni pa s psiho. Zrak je zelo subtilen element. Ko se zrak aktivira skozi svoj medij eter, pride do spremembe in ta sprememba se lahko spomladi izraža kot alergija. Vsaka alergija poleg fizičnih dejavnikov, kot so alergeni-cvetni prah, vsebuje tudi psihične dejavnike.« opisuje zdravnica ayurvede. Pomlad je čas, ko so v atmosferi v presežku elementi eter, zrak, voda in zemlja. Če v tem obdobju pride do neravnovesja med temi elementi, bodo v neravnovesju tudi organi, ki so pod upravljanjem teh elementov. »Tako se dihala, ki so pod upravljanjem elementa zraka, polnijo z elementov vode, ki povzroči obilen sluz v telesu. Kot posledica pride do primanjkljaja elementa ognja. Tako izgubljamo svojo imunsko sposobnost in v debelem črevesu nastane primanjkljaj energije. Zaradi tega ne izločamo odpadnih snovi iz telesa. Telo se polni z odpadki in smo bolni. Sprožilec tega neravnovesja so alergeni v zraku.« pravi Swami Vishwashakti Saraswati.

Kako si pomagati?

Zdravnica pravi, da po ayurvedi sprememba ni možna brez spremembe načina življenja, ki vključuje predvsem spremembe v prehranjevalnih navadah. Za lajšanje težav pa se najbolj priporoča celostna individualna obravnava, ki vključuje ustrezno prehrano, čiščenje telesa z ustreznimi zelišči, redno čiščenje nosnih prehodov s slano vodo ali  izvajanje t.i. jala neti kriye (starodavna tehnika za čiščenje nosnih in sinusnih kanalov), redno uporabo Triphale (zdravilna zeliščna mešanica), ustrezne aromaterapije, tudi zdravljenje z akupresuro ter redno vadbo ustreznih jogijskih vaj, asan in dihalnih vaj.

Pri vsem tem je izrednega pomena disciplina in redno izvajanje. Vse terapije pa naj bi postale način življenja posameznika. Ayurvedska zdravnica sicer še pravi, da si  »za silo« osebe s spomladansko alergijo lahko pomagajo že takoj, ko se pojavijo prvi znaki alergije, in sicer s čim hitrejšo spremembo načina prehranjevanja (iz prehrane naj izključijo vse, kar vsebuje pšenico, mleko in mlečne izdelke, ter uživajo hrano brez živalskih beljakovin), hkrati pa začnejo tudi s čiščenjem nosnih prehodov s slano vodo in uporabljajo inhalacijo s slano vodo in kamilico.

Članek je informativne narave in ne nadomešča nasveta ustreznega strokovnjaka. Pred ukrepanjem se posvetujte z zdravnikom oz. ustreznim strokovnjakom.

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , , , , , , , , , ,