Poletna kremica in nega kože
Poletna kremica in nega kože

Kako ohranimo našo kožo lepo in sijočo povsem naravno, tudi poleti, ko potrebuje več nege? Nekaj odličnih nasvetov smo dobili od mednarodno priznane aromaterapevtke Melani Kovač iz Aromainštituta, ki nam dala tudi recept za čisto svojo, naravno kremo, ki vsebuje sestavine, ki jih naša koža poleti  še kako potrebuje.

»Za kožo, je v poletnem času pomembna predvsem hidratacija ter zaščita po in pred soncem. Na osnovi tega v aromaterapiji, pri izbiri sestavin, izbiramo osnovna olja, in sicer tista, ki ohranjajo kožo vlažno, jo primerno negujejo ter regenerirajo in eterična olja, ki jim v kombinaciji  z osnovnimi, lahko pomagajo in hkrati kožo hladijo.« pravi Melani Kovač. Sicer pa aromaterapija pozna veliko »materialov«, ki so za regeneracijo kože poleti zelo dobri. Nekaj je tudi osnovnih olj in maslenih produktov, ki nudijo minimalno stopnjo UV zaščite. Mnogo več pa je tistih, ki so odlični za nego kože po sončenju (za regeneracijo). Kot na primer šipkovo olje, macerat šentjanževke in ognjiča, karitejevo, kokosovo in kakavovo maslo. Vse lahko mešamo z eteričnimi olji kot so sivka, vrtnica, bosvelija in tako še dodatno pomagamo koži pri regeneraciji. Za hladilen učinek dodamo še npr. geranijo, palmaroso, poprovo meto.

Na morju

Pri negi obraza bodimo previdnejši

Melani Kovač opisuje, da je pri izbiri sestavin potrebno razlikovati med kožo na obrazu in ostalem telesu. Pozornost velja predvsem pri izbiri eteričnih olj (v nadaljevanju EO), saj imajo nekatera močnejši učinek.

Primer: EO poprove mete je zelo močno, zato ga bomo uporabili za osvežitev nog in vsekakor ne za obraz. »Poleti bodimo tako še dodatno pazljivi na EO, ki so fototoksična. Med njimi so skoraj vsa EO citrusov in še posebej bergamotke. Ti se ne smejo uporabljati na predelih telesa, ki jih bomo neposredno izpostavili soncu (prav tako v solariju), saj lahko povzročijo neestetsko pigmentacijo.«

Če nas opeče sonce…

Melani svetuje, da v kolikor gre za hujšo ali resno opeklino, se vsekakor, brez pomisleka, odpravimo k zdravniku. Če pa gre za nežne opekline, pa kožo lahko negujemo z maceratom šentjanževke ali sezamovim oljem, ki se mu lahko doda EO prave sivke oziroma tisto, ki pomiri vnetje. Zelo priporočljiva je tudi uporaba hidrolatov (npr. sivke, vrtnice, poprove mete, kamilice, smilja) v obliki razpršilca ali za obkladek.

Pa še obljubljena kremica za telo, po receptu aromaterapevtke:

Krema

Krema za obraz in telo za regeneracijo kože(100 g)
Sestavine:
  • 15 g macerata ognjiča
  • 15 g šipkovega olja
  • 80 g karitejevega masla
  • 15 kapljic eteričnega olja prave sivke
  • 5 kapljic eteričnega olja geranije
  • 5 kapljic eteričnega olja bosvelije ali mire

Navodila za pripravo:

V mešalniku (multipraktik ali blender) zmešamo olja, dodamo masla in čisto na koncu še eterična olja. Kremo shranimo v temen steklen lonček.

POZOR! Krema se lahko stopi na temperaturi višji od 30°C.

Članek je infromativne narave in ne nadomešča nasvet ustreznega strokovnjaka. Prek kakršnim koli ukrepanjem, se posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom.