Ostati mlad je preprosto?
Ostati mlad je preprosto?

Staranje je neizbežen proces, ki čaka vsakogar. Ko se rodimo, se z nami rodi iskra Življenja in ko si postavimo vprašanje, kako upočasniti staranje, se odgovor verjetno skriva prav v iskri življenja in kako dolgo smo jo zmožni ohraniti tekom staranja. Seveda pa pri tem ne gre samo za »iskro«, potrebno je skrbeti tudi za naše telo, in sicer z naravno hrano, živo vodo in gibanjem. Ob skrbi za telo, pa ne pozabiti tudi na čiste misli in čustva.

Ana Maria Kolman, raziskovalka tehnik sibirskega šamanizma, zdravilka in predavateljica, avtorica knjig o šamanizmu,  je predala nekaj starodavnih in preprostih namigov za pomlajevanje telesa oz. upočasnjevanje staranja, iz zakladnice več-letnih raziskovanj. Pri tem nas je najbolj pritegnil Ruski akademik, fizik, matematik, biolog in filozof Boris Vasiljevič Balotov, ki je razvil posebno metodo za upočasnjevanje staranja.  Z njo je določil število starih celic v organizmu. Ta je ugotovil, da je število starih celic pri 1-letnem otroku 1 odstotek, pri 10-letnem otroku od sedem do deset odstotkov, pri 50-letniku pa že od 40 do 50 odstotkov. Na osnovi spoznanj je izdelal svoj sistem pomlajevanja in ozdravitve organizma, ki temelji na prepričanju, da z vplivom na pospešeno presnovo določenih snovi v organizmu lahko dosežemo zamenjavo starih celic z novimi, kar ima za posledico biološko mladost, zamenjavo bolnih celic z zdravimi pa ozdravitev. Bistveno spoznanje je, da je osnova zdravja in dolgega življenja povečanje števila mladih celic.

Mladosten videz

Kako ohraniti mladosten videz?

Tudi Marjan Videnšek, vodja zavoda Preporod, ki se že več let ukvarja s postenjem in organizacijo postnih oddihov in umikov, pravi,  da normalnega staranja sicer ne moremo upočasniti, lahko pa učinkovito preprečujemo prehitro staranje, ki leži v prekomernem kopičenju odpadnih snovi v tkivih in v pomanjkanju določenih hranil. »Ker se upočasnijo normalni procesi regeneracije celic in njihove ponovne izgradnje, se tako staranje pospeši. To je posledica uživanja večjih količin razvrednotene in/ali industrijsko predelane hrane, premalo telesnega naprezanja na svežem zraku in soncu, prekomernega in neobvladljivega stresa, premalo spanja in počitka, negativnih misli itd. S postom tako lahko zelo učinkovito sprožimo procese pomlajevanja, saj se v procesu avtolize stare, bolne in odmrle celice hitreje razgradijo in izločijo iz organizma. Učinkovito izločanje, prečiščevanje organizma, ki ga omogoča prav post, pa zelo spodbudi rast novih, mladih celic.« pravi g. Videnšek.

Kako še doseči večjo vitalnost?

Balotov priporoča naslednje:

  • Bodite zaljubljeni. Pri zaljubljeni osebi je količina rastnega hormona, ki je odgovoren tudi za mladost, zelo visoka. Poleg tega pa ta hormon deluje kot antagonist inzulina in sproži naraven način hujšanja. Pri tem je zanimivo vedeti, da ni potrebno, da spoznate moškega/žensko svojih sanj, da ste zaljubljeni. Zaljubljeni ste lahko tudi v Življenje samo…
  • Uživajte naravno hrano. Prehranjujte se izključno z naravnimi hranili, ki vzpostavljajo osnovno informacijo DNK, kar omogoča pomlajevanje celic in tkiv.
  • Postite se. Naj se v vaš način življenja vključi post in seveda zadostno in zmerno fizično aktivnost.

In še nekaj nasvetov za podporo telesu:

Kot najenostavnejši in najhitrejši način za pomlajevanje akademik B.V.Balotov svetuje metodo pospešene zamenjave starih celic z mladimi prek vpliva na delovanje fermentov v želodcu:

30 min po jedi, ki se je medtem že deloma prebavila, damo na konec jezika 1 g kuhinjske soli, sesamo in slano slino pogoltnemo! Ta mala količina soli organizmu ne povzroči škode, prav nasprotno: koristno deluje na celice.« pravi Kolmanova.

Vsi odgovori se skrivajo v naravi

Vsi odgovori se skrivajo v naravi

Dobro se je zavedati, da je na trgu veliko različnih preparatov za pomlajevanje zunanjega videza. Pa vendar se pri uporabi preparatov »pozabi« na pomembno resnico, s katero dosežemo pomlajevanje oz. vitalnost organizma: število novih in zdravih celic mora biti večje od števila bolnih in starih. Temu pritrjuje tudi Ana Maria Kolman: »Alternativa staranju je uporaba enostavnih in vsakomur dostopnih metod in receptov ljudske medicine. Tovrstna priporočila ljudje pogosto prezrejo, ker jih uradna medicina in farmacija ne želita izpostaviti pred svojimi metodami in preparati, pa tudi zato, ker so nekako vsakodnevna, preprosta in poceni ali pa celo zastonj.  Tudi nutricija ali klinična prehrana je žal pogosto podrejena interesom farmacije in le redko izhaja iz znanj in izkušenj ljudskega zdravilstva.  Prav pa bi bilo, da bi bolniki uživali predvsem živila, ki krepijo in obnavljajo poškodovane celice in tkiva, ne pa industrijsko hrano z zdravju škodljivimi dodatki. Pomembno je tudi vedeti, da ima pomlajevanje s pomočjo kozmetičnih sredstev zgolj estetski učinek. Pravo pomlajevanje pomeni doseči v telesu stanje, ko je število novih in zdravih celic večje od števila starih in okvarjenih celic. Za to je potrebno uživati: med, propolis,  suhe marelice, orehe vključno s pregradami v njih, ki jih sicer mečemo proč, šipek, mumijo, ženšen, limono, sibirsko čago, askorbinsko kislino, jabolčni kis, glogov čaj, tinkturo ognjiča, zelene dele krvavega mlečka (v ruščini se imenuje čistotel), alojo, trpotec, česen, sončnično olje in olje iz oreškov sibirske cedre.«