Starodavna metoda za zdravstvene tegobe
Starodavna metoda za zdravstvene tegobe

Iz daljnega vzhoda prihaja starodavna pomoč za različna neravnovesja v našem telesu, ki jih na zahodu poimenujemo bolezen. Predstavili vam bomo metodo, ki prihaja iz tradicionalne kitajske medicine. Imenuje se moksibustija in je dobra za lajšanje različnih zdravstvenih stanj. Več o metodi in o pravilnem izvajanju, nam je razložila zdravnica tradicionalne kitajske medicine iz Centra TKM, Xu Hui.

Gre za zdravilno metodo vzpostavljanja ravnovesja v telesu in posledično vzpostavljanja dobrega počutja. Pri tem se je dobro zavedati, da tradicionalna kitajska medicina bolezen vidi drugače kot zahodna medicina. V TKM vzroke za različne bolezni iščejo v neravnovesju organizma ter oviranem pretoku »qija« (vitalne življenjske energije) po telesu, kar povzroča bolezni, bolečine in druge težave. Moksibustija lahko pomaga pri lajšanju le-teh ali jih celo odpravi. Po predhodnem posvetu z zdravnikom TKM oziroma ustreznim strokovnjakom, jo lahko izvajate tudi sami doma. Tudi zdravnica TKM Xu Hui pravi, da je moksibustija zelo zanimiva in enostavna zdravilna ali preventivna metoda, ki jo lahko skoraj vsak izvaja sam. Pri moksibustiji uporabljamo tlečo cigaro iz zelišča kitajski grenki pelin (Folium artemisiae Argyi) in z njo ogrevamo določene akupunkturne oziroma akupresurne točke. Toplota prodira skozi kožo in sprošča tkivo, učinek pa je podoben kakor pri zdravljenju z akupunkturo. Po tradicionalni kitajski farmakopediji ima ta rastlina izrazite yang lastnosti: je zelo topla.

Že davno nazaj so se ljudje obračali k naravi po zdravje...

Že davno nazaj so se ljudje obračali k naravi po zdravje…

Že več kot 4000 let stara zdravilna metoda

Xu Hui, zdravnica kitajske tradicionalne medicine pripoveduje, da je moksibustija zdravilna metoda TKM, ki se na Kitajskem in v Mongoliji prakticira že več tisoč let. Na tem delu sveta hude zime spremlja oster mraz in ledeno hladen veter, zato so razvili metodo ogrevanja telesa, ki pomaga zdraviti težave, ki so nastale zaradi mraza in vetra. Ta metoda je moksibustija.  »Kitajska medicina temelji na načelu, da naša vitalna energije qi potuje po nevidnih kanalih, t. i. meridianih. Moksibustija pomaga izboljšati pretok po meridianih. Kadar vdre mraz v meridiane, je pretok energije in krvi oviran, zaradi česar nastane bolečina in druge težave.« razlaga zdravnica TKM.

Kako izvajamo moksibustijo?

Pri moksibustiji je najbolj pomembno vedeti, da se z mokso (tlečo palčko) nikoli ne smemo dotikati kože! Akupunkturne točke na telesu samo ogrevamo, pri tem nas koža ne sme peči. Sicer je metoda enostavna. Palčko – mokso ogrejemo na plamenu ognja in toploto iz nje usmerimo na izbrano zdravilno točko na telesu. Pomembno je vedeti, da se moksibustije ne uporablja, kadar so prisotni simptomi vročine v telesu (žeja, potenje, rdeč obraz, nemir, rdeč jezik, temno rumen urin, zapeka, hiter pulz…). Moksanje naj traja od 15 do 30 minut, vsak dan. Koliko dni jo bomo izvajali pa je odvisno od intenzivnosti zdravstvenih težav. Pri tem se je dobro posvetovati s TKM zdravnikom oz. terapevtom.

Standardni postopek moksibustije:

 • Zdravnik kitajske medicine predpiše predele/točke za ogrevanje, ki jih redno ogrevamo kar sami ali pa nam jih ogreva kot del terapije (moksibustija je edina terapija TKMja, ki se lahko uporablja tudi doma).
 • Moksa v obliki cigare in brez vonja je najbolj praktična za domačo uporabo.
 • Cigaro prižgemo s pomočjo vžigalnika ali svečke, da nastane ogorek.
 • Tlečo cigaro približamo koži in nad njo krožimo ali nihamo.
 • Kože se z ogorkom ne dotaknemo, niti se ji ne približamo preveč.
 • Pepel večkrat otresemo, da ne pade na kožo.

Sicer pa lahko uporabite tudi t.i. moksa škatlico, ki je najbolj varen in udoben način za izvajanje moksibustije.

Odstranjuje vlago, sluz, mraz iz telesa

Danes sta veliki težavi zahodnega človeka sluz in vlaga v telesu. Zaradi nezdrave prehrane in življenjskega sloga ter pretiranega stresa se v organih kopičita več let. Tako začneta povzročati različne zdravstvene težave. Moksa telo in organe razsluzi ter ogreje. Posledično pa se sprožijo še drugi zdravilni učinki in izboljša se pretok energije po telesu. Zdravnica TKM Xu Hui pravi, da moksa deluje na organizem tako, da:

 • Odstrani mraz in vlago iz telesa.
 • Izboljša pretok energije, pospeši pretok krvi in ustavlja bolečine
 • Razprši zastajanje (npr. stagnacijo qi-ja, krvi, vlage, sluzi, hrane).
 • Krepi postnatalno energijo (energijo vranice in želodca).
 • Krepi kri.
 • Krepi yang energijo (dopolni primanjkljaj qi-ja in yang-a).
 • Pomaga pri preventivi: preprečuje bolezen, krepi imunski sistem, podaljšuje vitalnost in dolgoživost.
 • Ogreje tkiva, organe in meridijane.
Moksibustija pomaga okrepiti energijski pretok po telesu

Moksibustija pomaga okrepiti energijski pretok po telesu

Zakaj se moksa pravzaprav uporablja?

»Že pred več tisoč leti so na severu Kitajske in v Mongoliji, kjer hude zime spremlja oster mraz in ledeno hladen veter, sklepe in kosti ogrevali s tlečim zeliščem. Iz tega se je postopoma dopolnila uporaba mokse še za: kronična utrujenost, izgorelost, oslabljen imunski sistem, slabotnost, bolehnost, bolečine v sklepih in mišicah (poškodbe, vnetje sklepov, vnetje tetiv, artritis, revma), težave z rodili (m&ž), ginekološke težave in porodništvo (neplodnost, boleče menstruacije, neredni menstrualni ciklus, težave v klimakteriju, pms, ciste na jajčnikih, krvavitve med nosečnostjo, obrat ploda), slabša koncentracija in spomin, težave z nespečnostjo, psihične motnje (depresija, tesnobnost), težave po kapi in paralizi obraza, izguba zavesti, vrtoglavica, posedanje in zdrs notranjih organov, težave s prebavili, težave z dihali, težave s kožo…« našteva zdravnica TKM.

Kdaj se moksibustija odsvetuje?

Zdravnica TKM pravi, da se moksibustije praviloma ne uporablja, kadar so prisotni znaki vročine v telesu. V kitajski medicini obstajata dve vrsti vročine :

 • PRAVA VROČINA : žeja, potenje, rdeč obraz, zelo rdeč jezik , rumena obloga jezika, hiter pulz, suho blato in/ali zaprtost, temno rumen urin, nemirnost.
 • NEPRAVA VROČINA : poleg zgoraj naštetih znakov, je prisotno oblivanje, potenje ponoči, vroče dlani/stopala/prsni koš, rdeč jezik brez obloge ali jezik z delno odluščenimi oblogami (značilna pri ljudjeh, ki imajo oslabljeno hladno in vlažno telesno yin energijo, na primer tipična je za menopavzalni sindrom).

»V Sloveniji se pojavljajo informacije o tem, da se mokso lahko uporablja za težave s sinusi. Pomembno je  vedeti, da se mokso, kadar jo sami izvajamo, lahko uporabljamo izrecno nižje od srca, z izjemo ogrevanja ramenskega sklepa. Na obrazu lahko moksibustijo izvaja le terapevt ali zdravnik TKMja, nikakor si tega ne smemo izvajati sami, saj lahko pride do nasprotnega učinka. Ob nakupu moksa cigar je znotraj škatle listek, ki opozarja na to – tega se je potrebno držati. Enako velja za otroke in dojenčke – moksibustijo jim lahko izvaja le terapevt ali zdravnik TKMja. Naj jim starši sami ne delajo terapij, saj je lahko nevarno.« zaključuje zdravnica TKM Xu Hui iz Centra TKM.

Članek je informativne narave in ne nadomešča nasvet ustreznega strokovnjaka. Pred kakršnim koli ukrepanjem, se zato posvetujte z ustreznim zdravnikom oz. strokovnjakom.

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , , , , , ,