Naravno pomlajevanje-kako?
Naravno pomlajevanje-kako?

Staranje oz. zaustavljanje le-tega. Kozmetična in farmatcevska industrija služi velike količine denarja vezane na pomlajevanje. A ni vse zlato, kar se sveti. Na svoj obraz in telo lahko nanesete karkoli želite, a če pomlajevanje ne prihaja od znotraj, ne boste dosegli učinka, ki ga želite. Bistvo leži znotraj. V vaših celicah. Teh mora biti več zdravih in novih kot starih in propadlih, če želite biti vitalni, zdravi, lepi in sijoči. A kako to doseči? Poglejmo, kaj nam je na to temo svetoval Marjan Videnšek, vodja zavoda Preporod, ki že se že vrsto let ukvarja s postenjem in organizacijo razstrupljevalnih oddihov.

»Normalnega staranja ne moremo upočasniti, lahko pa učinkovito preprečujemo prehitro staranje, ki leži v prekomernem kopičenju odpadnih snovi v tkivih in v pomanjkanju določenih hranil. Ker se upočasnijo normalni procesi regeneracije celic in njihove ponovne izgradnje, se tako staranje pospeši. To je posledica uživanja večjih količin razvrednotene in/ali industrijsko predelane hrane, premalo telesnega naprezanja na svežem zraku in soncu, prekomernega in neobvladljivega stresa, premalo spanja in počitka, negativnih misli itd.« razlaga Videnšek.

Lepota prihaja od znotraj

Lepota prihaja od znotraj

S postom sprožimo proces pomlajevanja

S postom lahko zelo učinkovito sprožimo procese pomlajevanja, saj se v procesu avtolize stare, bolne in odmrle celice hitreje razgradijo in izločijo iz organizma. »Učinkovito izločanje, prečiščevanje organizma, ki ga omogoča prav post, pa zelo spodbudi rast novih, mladih celic. Zato že po tednu posta vidimo sijoče oči,pomlajeno kožo, povišana sladkor in krvni tlak se lahko lepo normalizirata, tudi drugi simptomi bolezni se omilijo ali celo izginejo. Mnogi se postijo vsako leto enkrat do dvakrat po deset dni, občasno pa tudi tri ali štiri tedne, ker se potem počutijo kot prerojeni. Po nekaj-tedenskem postu se številni počutijo kar nekaj let mlajši.« pripoveduje Videnšek.

Na post se je potrebno pripraviti!

Marjan Videnšek svetuje, da kdor se prvič loteva posta, mora postopek prej dobro spoznati in se naučiti pravil za varno in učinkovito postenje! O tem je pri nas že dovolj literature in drugih virov. Dobro je dobiti odgovore na vsa vprašanja in se pogovoriti z osebo, ki že ima to izkušnjo.

»Če se odločimo za postenje s tekočino (sadni in zelenjavni sokovi, precejeni zelenjavni prevretki, čaji, voda), potem se je potrebno pred postom prehransko prečistiti z uživanjem v glavnem rastlinske prehrane, veliko sveže, surove zelenjave. Potrebno je prenehati piti alkohol, kavo, prenehati s kajenjem, začeti s sprehodi in jutranjo telovadbo, temeljito očistiti črevesje, najbolje s klistirjem ali grenko soljo. Vse slabe razvade pa kar v paketu zamenjamo z dobrimi, kar omogoča najboljše okoliščine za uspešno postenje, ki postaja vse bolj spoštovano kot izredno učinkovit, naraven in varen način za krepitev zdravja, pomlajevanje, kot tudi za vračanje poslabšanega zdravja. Mnogi so s pomočjo posta pregnali »potrebo« po t. i. bolezni.«

Sicer se samostojno lahko posti vsaka relativno zdrava oseba, v primeru resnejših zdravstvenih težav pa se je najprej nujno potrebno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom! Postenje v vodeni skupini je zelo primerno za vse, ki se za post odločajo prvič. Pa tudi precej lažje je, saj se običajno izvaja v naravnem okolju, stran od stresnega dela in drugih skrbi, v prijetnem skupinskem vzdušju in ob vodstvu motivatorja in poznavalca posta. V zavodu Preporod že več kot desetletje izvajamo takšne programe skupinskega pomlajevanja s prečiščevalnim postom ob sokovih, z veliko primernega gibanja v naravi.

Seveda pa se lahko odločite tudi za postenje pod zdravniškim nadzorom, ki se izvaja tudi v Sloveniji. V evropskih državah in po svetu, pa ima sploh že dolgoletno tradicijo. Nenazadnje je post že od nekdaj del uradne medicine, marsikje se lahko postijo na zdravstveno zavarovanje.  Verjamem, da bo zaradi njegove učinkovitosti tudi pri premagovanju številnih bolezni, postal v bodočnosti nepogrešljivi del zdravstvenih preventivnih programov.

Številni primeri povrnitve zdravja…

Tudi v uredništvu poznamo številne primere oseb, ki so si s postom povrnili zdravje, po težkih ali lažjih boleznih ter si tako povišali vitalnost. Sicer pa tudi g. Videnšek pripoveduje, da so izkušnje takšne, da kdor se je enkrat uspešno in pravilno postil, se posti vsako leto. Pomlajevalni učinki posta so tako opazni, da nas telo kar pokliče k postu, vsaj enkrat do dvakrat letno. Post lahko traja od nekaj dni pa do več tednov, odvisno od potrebe in stanja posameznika.  »Ne trdimo, da je post nujen za vsakogar, je pa za mnoge izredno učinkovito orodje za »resetiranje« življenjskega sloga, obnovitev življenjskih moči in ohranjanje biološke mladosti tudi do visoke starosti. Takšnih primerov bi lahko navedli veliko. Recimo gospod Joša Medved, iz Blagovice, ki jih ima že 77, se vsako leto redno posti odkar se je pred desetletji rešil hudih zdravstvenih težav. Od takrat so post, zdrava, predvsem rastlinska prehrana, redna telovadba, veliko hoje v naravi, itd. del njegovega vsakdana. Pri teh letih živi življenje navdušenca, piše knjige, slika, vodi tečaje joge in telovadbe za hrbtenico… aktivno se ukvarja s svojim najljubšim konjičkom – letenje z jadralnim zmajem. Joša je res čudovit zgled in navdih za vse, ki bi ne glede na svoja leta radi ostali mladostni in aktivni. ..

 

 

 

 

 

Posted by Mojca Koprivnikar 0 Comments , , , , ,